latinica  ћирилица
29/06/2022 |  12:31 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Višković: Osnovali smo agenciju za lijekove i realizovaćemo svoje akte (VIDEO)

Republika Srpska je krenula u osnivanje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije virusa korona zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sektoru Srpske, što je bio atak na zdravlje građana Republike, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

- Nismo mogli dozvoliti ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne - rekao je Višković komentarišući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefik DŽaferovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i dopunu Zakona o republičkoj upravi Srpske.

Pojasnio je da je potez Agencije za lijekove BiH bio usmjeren na zdravlje ovdašnjih pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik apsolutno ispravan.

- Dok sam na ovoj poziciji nikada neću dozvoliti da bilo koja institucija sa zajedničkog nivoa vlasti učini nešto loše prema Srpskoj, a pogotovo prema pacijentima koji su se upravo zahvaljujući tom kiseoniku liječili od virusa. A pokazali smo i dokazali da je taj kiseonik koji je korišten u zdravstvenom sektoru Srpske boljeg kvaliteta nego ono što se zvalo `medicinski` kiseonik - rekao je Višković.

On je zaključio da je potez zabrane bio "planirani zločin" prema građanima Srpske, prije svega ljudima kojima je taj kiseonik značio život.