latinica  ћирилица
29/06/2022 |  13:38 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Ustavni sud Srpske: Neustavan pravilnik o testiranju zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je na današnjoj sjednici u Banjaluci da Pravilnik o testiranju zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Neustavnost ovog akta ogleda se u tome što je gradonačelnik Banjaluke njegovim donošenjem izašao iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, čime je povrijedio relevantnu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi i ustavno načelo zakonitosti akata, što ovaj normativni akt u cjelini čini neustavnim sa formalno pravnog aspekta, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Ustavni sud je donio i odluku kojom je utvrđeno da Odluka o kreditnom zaduženju opštine Gacko nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske.

- Osporenom odlukom, naime, nije propisana vrsta kreditnog zaduženja, kamata i drugi elementi odluke koji su propisani Zakonom, a ne postoje ni dokazi o saglasnosti Ministarstva finansija za kreditno zaduženje, te ispunjenost pojedinih proceduralnih uslova za njeno donošenje. Ustavni sud je stoga ocijenio da osporena odluka nije saglasna sa zakonom i da, posljedično tome, nije u saglasnosti ni sa ustavnim načelom zakonitosti akata - navode iz Ustavnog suda.

Ova sudska instanca je donijela i odluku kojom je utvrđeno da jedan od članova Odluke o komunalnim taksama grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o komunalnim taksama.

Osporenim normama kasiranog člana propisana su pravila oslobađanja od plaćanja komunalnih taksi, a prema ocjeni Ustavnog suda, neustavnost i nezakonitost ukinutih odredaba proizilazi iz toga što je relevantnim zakonom određena obaveza jedinica lokalne samouprave da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu istog zakona usklade svoje odluke o komunalnim taksama sa zakonskom odredbom.

- A što Skupština grada Banjaluka nije učinila i tako usaglasila osporene odredbe sa navedenom odredbom zakona. Time je, ujedno, donosilac predmetnog normativnog akta povrijedio i ustavno načelo zakonitosti - saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ovaj sud je donio i odluku kojom je utvrđeno da dio jednog od članova Kolektivnog ugovora za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Bijeljina nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave.

Neustavnost i nezakonitost ukinutog dijela ove odredbe ogleda se u tome što pomenutim zakonom radno mjesto "interni revizor" u jedinici lokalne samouprave ulazi u grupu izvršilačkih radnih mjesta, dok je osporenim propisivanjem isto radno mjesto svrstano u sedmu platnu grupu - poslovi na rukovodećim radnim mjestima.

- Shodno tome, Ustavni sud je i u ovom slučaju konstatovao da je, zbog utvrđene nesaglasnosti podzakonskog akta sa odredbom zakona, došlo do povrede ustavnog načela zakonitosti - navode iz Ustavnog suda.

Ustavni sud je donio odluke kojima su odbačeni prijedlozi, odnosno nisu prihvaćene inicijative za ocjenjivanje ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o igrama na sreću i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te ustavnosti i zakonitosti pojedinih podzakonskih opštenormativnih akata.

- Ustavni sud je donio rješenje kojim je obustavio postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti osporene odredbe podzakonskog akta, jer su prestali postojati procesni razlozi za njegovo dalje vođenje - napomenuli su iz ovog suda.

Ustavni sud u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima odlučuje o ustavnosudskim predmetima koji se tiču saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske, kao i o drugim stvarima iz oblasti poslovanja tog suda.