latinica  ћирилица
29/06/2022 |  13:50 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

U Vladi Srpske organizovan prijem za učenike sa Kosmeta i Gline (FOTO/VIDEO)

U Vladi Srpske organizovan je prijem za 260 učenika sa Kosova i Metohije i 40 učenika iz Gline sa Banije, koja je bila pogođena zemljotresom.
Djeca sa Kosmeta - Foto: RTRS
Djeca sa KosmetaFoto: RTRS

Projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji realizuje se deseti put.

      View this post on Instagram

A post shared by Ministarstvo Prosvjete (@ministarstvoprosvjeteikulture)

Domaćini djeci s Kosmeta ove godine biće porodice učenika osnovnih škola iz 13 opština i gradova u Srpskoj.

Premijer Srpske Radovan Višković izrazio je zahvalnost svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje su otvorile svoje kuće učenicima.

- Tradicija uzajamnih posjeta učenika Srpske i Kosmeta treba da traje sve dok postoji srpski narod na ovim prostorima - rekao je Višković.

Višković je naglasio da je veliki broj sugrađana iz Srpske juče bio na Gazimestanu na Kosovu i Metohiji gdje je obilježen Vidovdan.

- Budimo ponosni na naše pretke, Vidovdan, Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku, Srbiju, Baniju i Kordun - istakao je Višković.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je da ovom posjetom učenici sa KiM i Banije uspostavljaju trajne i neraskidive veze sa vršnjacima u Srpskoj i Srbiji.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da su djecu Srpske i Kosmeta povezali muka i Vidovdan.

Miloard Arlov (Foto: RTRS)

- Ove godine u Srpskoj boravi ukupno 461 učenik sa Kosova i Metohije uzrasta od 10 do 15 godina, u pratnji 45 prosvjetnih radnika - istakao je Arlov.