latinica  ћирилица
29/06/2022 |  14:19 | Autor: SRNA

Pašalić u Gradišci: Za čišćenje kanalske mreže obezbijeđeno 6,5 miliona KM

Iz budžeta Republike Srpske obezbijeđeno je 6,5 miliona KM za čišćenje kanalske mreže na području Gradiške, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.
Boris Pašalić u Gradišci - Foto: SRNA
Boris Pašalić u GradišciFoto: SRNA

Pašalić, koji je obišao ove radove, pojasnio je da je riječ o čišćenju oko 450 kilometara kanala svih kategorija.

On je podsjetio da je ranije obezbijeđeno više od osam miliona KM za slične projekte u Srpcu, Kozarskoj Dubici, Brodu, Šamcu i djelimično Prijedoru, te da je u posljednje tri godine očišćeno više od 1.000 kilometara kanalske mreže u Republici Srpskoj.

Pašalić je rekao da sada ostaje na lokalnim zajednicama i "Vodama Srpske" da održavaju tu kanalsku mrežu koja u pojedinim mjestima nije čišćena od osamedesetih godina.

- Ovo će sada biti veliki benefit za poljoprivrednike, jer će omogućiti odvodnju prilikom obilnih padavina i visokih podzemnih voda i obezbijediti dodatnu površinu obradivog zemljišta - rekao je Pašalić.

On je dodao da očišćena kanalska mreže može da služi i u sistemu za navodnjavanje, da Vlada Republike Srpske ima razrađen projekat za područje Lijevče polja, ali da se radi o velikoj investiciji za koju u ovom trenutku sredstva nisu obezbijeđena.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić istakla je da je projekat čišćenja kanalske mreže voeoma značajan i za jačanje sistema odbrane od poplava.

- Ovo će biti veliki benefit za poljoprivrednike, ali i za domaćinstva koja su bila izložena poplavama prilikom visokih podzemnih voda - rekla je Ilićeva.

Zamjenik šefa gradilišta, inženjer Mladen Kovljenić iz firme "Eko-euro tim" iz Krupe na Uni naveo je da je projekat čišćenja kanalske mreže na području Gradiške u početnoj fazi, da se radovi izvode na slivu Liman, te da je angažovano oko dvadeset mašina na ovim poslovima.

Planirano je čišćenje kanala i u slivovim Matura i Donja Dolina, a radovi podrazumijevaju profilisanja i izmuljivanje kanala i po potrebu krčenje i uklanjanje stabala.

Obilasku radova danas su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave i Јavnog preduzeća "Vode Srpske".