latinica  ћирилица
29/06/2022 |  14:24 | Autor: SRNA

Zaharova: Moskva ne računa na političku nepristrasnost Zapada

Rusija koristi sva zakonita sredstva da vrati puni pristup svojim zamrznutim sredstvima u inostranstvu, ali ne računa na političku nepristrasnost Zapada, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

- S naše strane, koristićemo sve zakonite mogućnosti da vratimo puni pristup nacionalnim sredstvima u inostranstvu, uključujući rusko zlato i devizne rezerve - istakla je Zaharova.

Ona je navela da kad god Zapad pređe sa riječi na djela, tada "odlaze" pravda i nepristrasnost i da je stoga teško moguće da se računa na političko neangažovanje i čisto pravni pristup relevantnih tijela u državama koje je Rusija označila kao neprijateljske.

Zaharova je naglasila da Rusija postupke Zapada u smislu zamrzavanja ruske imovine vidi kao "povredu suverene svojine", javio je TASS.

- To je još jedan razlog da cijeli svijet razmisli o pouzdanosti američkog dolara i evra kao rezervnim valutama i glavnim sredstvima za rješavanje spoljnih pitanja, kao i o nepristrasnosti i stabilnosti trenutnog globalnog finansijskog poretka, koji nameđu liberalni režimi - napomenula je Zaharova.

Zaharova je upozorila da će bilo kakva upotreba ruskih sredstava bez pristanka biti shvaćena kao protivzakonit i demonstrativan neprijateljski napad određene strane i njenih struktura vlasti, što Rusiji daje pravo da preduzme konkretne korake radi zaštite svojih interesa.