latinica  ћирилица
29/06/2022 |  15:01 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

"Ratari u pravu, otkupna cijena pšenice nije fer"

Ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Gradišci da podržava zahtjeve predstavnika udruženja poljoprivrednika iz Semberije za povećanje otkupne cijene pšenice, te da će se odazvati njihovom pozivu da razgovaraju o ovoj temi.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

- Dogovaramo termin sastanka, a smatram da je cijena od 55 feninga za kilogram pšenice, kako sam dobio informacije da nude otkupljivači, nije korektna i fer, posebno ako uzmemo u obzir da je cijena u Srbiji oko 63 feninga. Smatram da se otkupljivači trebaju ravnati po cijeni u okruženju - rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske, sa svoje strane, uradila što je mogla da pomogne ratarima.

- Obezbijedili smo dodatna sredstva za sjetvu pšenice, 400 KM po hektaru koje smo isplatili i prije nego što je pšenica klasala, kao i regresirani dizel. Proizvođači su imali ta sredstva i prije žetve, a sufinansirali smo i 50 odsto troškova osiguranja usjeva. Brojne mjere su bile na raspolaganju i sada je da proizvođači i otkupljivači dogovore cijenu pšenice - naveo je Pašalić.

On je zaključio da Vlada Srpske nema poseban mehanizam da obezbijedi zagarantovanu otkupnu cijenu pšenice, ali da je čvrstog stava da ta cijena mora biti usklađena sa cijenama u okruženju, posebno u Srbiji.

Pašalić je dodao da se nada da će otkupljivači ispoštovati zahtjeve ratara i ponuditi višu cijenu pšenice.