mtel
latinica  ћирилица
29/06/2022 |  15:30 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

NATO: Dogovorene nove mjere podrške partnerima, uključujući BiH

Lideri zemalja članica NATO-a donijeli su odluku u vezi sa novim mjerama sa ciljem pojačavanja prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući BiH, navodi se u deklaraciji koja je danas usvojena na Samitu Alijanse u Madridu.
NATO samit (Foto: EPA-EFE/Sergio Perez) -
NATO samit (Foto: EPA-EFE/Sergio Perez)

U deklaraciji se navodi da su lideri Alijanse, u svjetlu promijenjenog bezbjednosnog okruženja u Evropi, donijeli odluku u vezi sa mjerama kojima će pojačati podršku partnerima, uključujući BiH, Gruziju i Moldaviju.

- Radićemo sa njima da izgradimo njihov integritet i elastičnost, razvijemo njihove kapacitete i podržimo političku nezavisnost. Takođe ćemo povećati našu podršku partnerima sa juga kada se radi o izgradnji kapaciteta - ističe se u delkaraciji.

Saveznici su najstrože osudili rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, pozivajući Rusiju na punu odgovornost za ono što su nazvali "humanitarnom katastrofom".

Oni su poručili da Rusija mora smjesta da prekine operaciju i povuče se iz Ukrajine, kao i da osigura bezbjedan, neometan i održiv humanitatni pristup, dok je Bjelorusija pozvana da "prestane da bude saučesnik u ratu".

Lideri su pozdravili učešće predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na samitu, kao i drugih zvaničnika, uključujući ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića.

U dokumentu je, između ostalog, potvrđena puna solidarnost sa vlastima i narodom Ukrajine.

Govoreći o prijetnjama Alijansi, lideri su upozorili na prijetnje iz Rusije i Kine, kao i na terorizam, kibernetički kriminal, hibritne i prijetnje iz svemira.