latinica  ћирилица
29/06/2022 |  16:05 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

HNS: Predizborna šizofrenija bošnjačkih radikala postaje standard

Hrvatski narodni sabor saopštio je danas da predizborna šizofrenija bošnjačkih radikala postaje standard.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

Nakon što je poslanik u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović rekao da Hrvati ne pripadaju HDZ-u niti Zagrebu i da ih treba predlagati na kandidatske liste bošnjačkih stranaka, iz HNS-a su naveli da neko ko je "progonio Hrvate želi nastavak progona drugim sredstvima".

- Oni najradikalniji kakav je SDA-ov jurišnik iz Parlamentarne skupštine BiH daje sebi za pravo da javno predvodi ono što je prije tri decenije radio u ratu. Danas, poslije toliko godina pojedinci ne odustaju od svojih namjera da rasture sve ono što je Dejtonski mirovni sporazum napravio kao temelj za zajednički suživot - navedeno je u saopštenju.

Legitimno predstavljanje je, naveli su iz HNS-a, uvažavanje političke volje jednog konstitutivnog naroda, što će HNS osigurati.

- To sigurno neće onemogućiti radikalni unitaristički i ratni profiter koji je uništio multinacionalni i multikulturalni karakter Tešnja, pa isto želi učiniti s BiH - navedeno je u saopštenju.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović uputio je apel bošnjačkim strankama da "ne ostavljaju Hrvate /lideru HDZ-a Draganu/ Čoviću, HDZ-u i Zagrebu, te da ih predlažu na svoje kandidatske liste".

- Nema Čović ni po čemu pravo na Hrvate u BiH. Niko mu nikad nije dao to pravo, iako ga on prisvaja. Nema ni HDZ to pravo. Nema to pravo ni Zagreb. Bh stranke im to dopuštaju ako ih ne uključe na svoje liste. Pozivam bh stranke da na svoje liste predlažu i Hrvate nezavisno od predstojećih izbora - naveo je Mehmedović u saopštenju.