latinica  ћирилица
29/06/2022 |  18:07 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Odgovor Srpske: Formiranje Agencije za lijekove nije antiustavno (VIDEO)

Formiranje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske nije antiustavno djelovanje nego iznuđena aktivnost republičkih institucija. Ovo je odgovor zvaničnika Srpske na novu sarajevsku apelaciju Ustavnom sudu, sada za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.
Zastava Srpske - Foto: RTRS
Zastava SrpskeFoto: RTRS

Iz Srpske podsjećanje - agenciju formiramo nakon zločina ravnog terorizmu, lažnih i nedokazanih optužbi Agencije na nivou BiH o neispravnom kiseoniku u bolnicama.

Donošenje Zakona i formiranje Agencije za lijekove i medicinska sredstva posljedica su nedokazanih optužbi o neispravnom kiseoniku i dokazanog političkog ataka na institucije Srpske. Sve je urađeno po Ustavu.

Zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića o ispitivanju ustavnosti još je jedan pokušaj ostvarivanja političkih ciljeva preko Ustavnog suda BiH, smatraju zvaničnici Srpske.

- Ovo je bila iznuđena aktivnost institucija Republike Srpske u vrijeme kada se neko preko Agencije za lijekove BiH obračunavao sa pacijentima i zdravstvenim radnicima, a i sam je zdravstveni radnik, da bi pokazao kako neka politika valja ili neka druga ne valja. Praviti priču o kiseoniku na taj način, dovesti do toga da cijelo stanovništvo bude u panici, do očaja zdravstvene radnike koji znaju šta treba uraditi, a ne znaju da li smiju ili trebaju da urade - mislim da je nedopustivo - izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Atak koji se može uporediti sa terorizmom. Mi nismo mogli dozvoliti ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih akata na tom planu, svidjelo se nekome ili ne - poručio je premijer Srpske Radovan Višković.

Podsjećaju da Republika Srpska ima nadležnosti u oblasti zdravstvene zaštite.

- Interesantno je da DŽaferović nije pokrenuo pitanje ustavnosti zakona iz 2001. godine kojim je predviđeno formiranje agencije za lijekove Republike Srpske koja je funkcionisala do 2008. kao ni zakona koji je od tada bio važeći do 2021. godine - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Višković navodi da se UKC Srpske, kada se desila zabrana uvoza zbog lažnih optužbi, mjesec i po dana snabdijevao kiseonikom iz donacija predsjednika Vlade Srpske.

- Dok sam na ovoj poziciji nikada neću dozvoliti da bilo koja institucija sa zajedničkog nivoa vlasti učini nešto loše prema Srpskoj, a pogotovo prema pacijentima koji su se upravo zahvaljujući tom kiseoniku liječili od virusa. A pokazali smo i dokazali da je taj kiseonik koji je korišten u zdravstvenom sektoru Srpske boljeg kvaliteta nego ono što se zvalo "medicinski" kiseonik - naglasio je Višković.

Kakva će biti odluka suda na zahtjev DŽaferovića ne bi trebalo da bude dileme, ali neujednačeno postupanje odavno je praksa Ustavnog suda BiH.

Kada im ne odgovara proglase se nenadležnim, a kada je u cilju neke politike onda su nadležni, smatra predsjednica Srpske.

Kaže, iznenađuje činjenica da se bave političkim dokumentima – izjašnjavaju o deklaraciji koju je donijela Narodna skupština.

- Tamo su sadržani politički stavovi, opredjeljenja određenih politika ili političkih partija i zaista je nedopustivo da uopšte živimo u takvom ambijentu u kojem jedan isti sud danas može da postupi na jedan, a sutra na neki drugi način. Brine to što se stiče utisak da je taj sud politički i da radi mnoge stvari prema naredbi ili diktatu političkog Sarajeva ili određenih stranih centara - istakla je Cvijanović.

Nakon što je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske stupio na snagu DŽaferović je pokrenuo zahtjev Ustavnom sudu BiH za ispitivanje nadležnosti.

Ovakvi potezi političkog Sarajeva, smatra predsjednica Srpske, udaljavaju BiH od iskrenog dijaloga kojeg već odavno nema, pa ni o životnim pitanjima svih građana.