latinica  ћирилица
29/06/2022 |  18:53 ⇒ 22:51 | Autor: RTRS

Upozorenje: Narednih dana i do 40 stepeni Celzijusa (VIDEO)

Narandžasti meteoalarm i ekstremno visoke temperature i danas u Srpskoj!
Vrućine - Foto: ilustracija
VrućineFoto: ilustracija

Meteorolozi kažu da vrhunac tropskog talasa tek stiže, jer se u narednim danima očekuju temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Da ne bi došlo do prekida vodosnabdijevanja - apel građanima da vodu troše racionalno.

Građani širom Srpske, spas od vrućine potražili su na bazenima i rijekama...

Banjalučani su od paklenih 38 stepeni rashlađenje potražili u hladnom Vrbasu. Mjesto više tražilo se na kupalištu Vrućica, gdje se topla banjska voda miješa sa rijekom.

A za Prijedorčane, ljepotica Sana spas je u ovim tropskim danima...

Slično je bilo i Doboju i Bijeljini, a ako rijeke nisu za kupanje, tu su bazeni.

Ekstremno visoke temperature uzrokuju i enormnu potrošnju vode. Posebno u prigradskim naseljima gdje se voda koristi za punjenje bazena i zalijevanje bašta.

Predrag Duduković, direktor Vodovoda Banjaluka, ukazao je da su dva krucijalna problema koja izivaju poremećaje u snabdijevanju vodom neracionalna potrošnja i isušeni izvori.

Zbg toga je i apelovao na građene da racionalnije troše vodu, kako ne bi bilo restrikcija.

To što mještani banjalučkih naselja muku muče sa nestašicom vode - rezultat je nemara gradske uprave, poručuje odbornik SNSD-a u gradskom parlamentu Srđan Amidžić.

U Prijedoru, Bijeljini i Doboju nadležni ističu da je snabdijevanje vodom nesmetano, ali da je za vrijeme sušnog perioda neophodno svrsishodno trošiti vodu.

Stojadin Knežević, Vodovod Bijeljina, kaže da je sistem postavljen tako da nema nikakvih problema, te da će sve funkcionisati u najboljem redu.

Miloš Ilić, Vodovod Doboj, rekao je da je u tom gradu snabdijevanje vodom redovno i da isporučuju sve potrebne količine za svoje  korisnike.