latinica  ћирилица
29/06/2022 |  19:17 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Vlada Srpske obezbijedila sredstva za čišćenje kanala u Lijevču (VIDEO)

Poslije ulaganja u odbrambene nasipe i crpne stanice, Vlada Republike Srpske je obezbijedila sredstva i za čišćenje kanalske mreže na području Gradiške.
Lijevče polje - radovi - Foto: RTRS
Lijevče polje - radoviFoto: RTRS

Do kraja građevinske sezone biće očišćeno 450 kilometara primarnih i sekundarnih kanala.

Radovi za koje je obezbijeđeno 6,5 miliona maraka paralelno će se odvijati na području tri crpne stanice.

Mladen Kovlenić, predstavnik izvođača radova "Euro Eko Tim", kaže da su radovi u početnoj fazi i da rade na tri sliva - Matura, Liman i Donja Dolina. Trenutno je angažovano dvadesetak mašina, te po desetak traktora i bagera.

Slične aktivnosti su već realizovane na području Srpca, Dubice, Šamca i Prijedora.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rekao je da je Vlada u protekle tri godine doznačila sredstva za čišćenje više od 1.000 kilomatara kanalske mreže.

- Sada ostaje na lokalnim zajednicama da rade ono što je u njihovoj nadležnosti i na Vodama Srpske da nastave održavanje te kanalske mreže - naveo je ministar.

U Gradišci su u toku završne aktivnosti na formiranju preduzeća za održavanje kanalske mreže.

Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiška, rekla je da se stvaraju pretpostavke za funkcionisanje tog preduzeća, tj. izgradnja zgrade i nabavka mehanizacije. Izrazila je nadu da će do kraja ove godine preduzeće biti u funkciji.

Osim odvodnja, kanalska mreža može poslužiti i za navodnjavanje obradivih površina u okviru projekta prevođenja voda Vrbasa kanalima Osorna-Borna-Ljevčanica.

- Projekat je spreman za izvođenje, međutim riječ je o velikoj investiciji koju ne možemo da finasiramo iz budžeta Vlade. Tražimo način da obezbijedimo sredstva za taj projekat, a ovi kanali bi poslužili i kao infrastruktura za navodnjavanje 10.000 hektara - rekao je Pašalić.

Na području Gradiške u revitalizaciju savskog nasipa i rekonstrukciju crpnih stanica od 2014. godine u okviru projekta hitne pomoći i zaštite od poplava Vlada Srpske uložila je 13,5 miliona maraka.