latinica  ћирилица
30/06/2022 |  10:42 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Nedimović: Biće pšenice i za komšije na Balkanu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da će očekivani prinos pšenice u Srbiji biti oko tri miliona tona, tako da će biti i za Srbiju i za njene komšije na Balkanu.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

- Imaćemo oko tri miliona tona pšenice. Možda ćemo da dođemo do 3,2 miliona tona, a imajući u vidu da je za Srbiju neophodno oko 1,5 miliona tona, imaćemo nešto više od dva puta pšenice nego što nam je potrebno, tako da ćemo imati i za naše komšije na Balkanu - rekao je Nedimović za TV Pink.

On je dodao da je ova količina roda pšenice veća nego petogodišnji prosjek, ali manja nego što je bilo prošle godine, koja je bila rekordna.

Govoreći o trenutnim zalihama pšenice, on je naveo da je prije desetak dana kod svih ovlašćenih otkupljivača i skladištara bilo 332.000 tona.

Nedimović je dodao da je žetva uljane repice u toku i da su uopšte na poljoprivrednim poljima radovi u punom jeku, kao i da ulja ima dovoljno i to u ozbiljnim količinama.

- Ono što je najvažnije, osnovnih životnih namirnica ima. Uspjeli smo da stabilizujemo tržište šećera, mi uopšte nismo imali problem sa šećerom, već sa ogromnom tražnjom - rekao je Nedimović.