latinica  ћирилица
30/06/2022 |  10:47 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Zbog navodnog uticaja Rusije, NATO je BiH svrstao u grupu strateških bitnih zemalja

Dodjeljivanjem paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta, BiH je odlukom članica Sjevernoatlanskog saveza svrstana u grupu strateški bitnih zemalja za NATO, rekao je danas novinarima u Madridu neimenovani visoki zvaničnik ovog saveza.
NATO sjedište (Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ) -
NATO sjedište (Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Ovaj pojačani angažman NATO-a predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg, kako je rečeno, potpadanja pod uticaj Rusije, uz napomenu da je "bolje spriječiti nego liječiti".

U istoriji NATO-a do sada je dodijeljeno samo pet ovakvih paketa podrške, a od juče takav status imaju BiH, Gruzija, Moldavija, Irak, Јordan, Indonezija i Mauraitanija.

Ove mjere podrške za BiH podrazumijevaju političku i praktičnu podršku Alijanse koja će se zasnivati na već postojećim okvirima uspostavljene saradnje.

Prema riječima neimenovanog visokog zvaničnika Alijanse, razmatra se uvođenje političkog savjetnika za vezu pri NATO štabu u Sarajevu koji za sada ima samo vojne kapacitete.

Takođe je predviđeno i povećanje broja osoblja u NATO štabu u Sarajevu, čime bi se ojačali kapaciteti u smislu jačanja saradnje.

S obzirom da jučerašnja odluka svazenika predstavlja samo stvaranje okvira saradnje, zvaničnik NATO-a je navela da će se do kraja godine sa sagovornicima u BiH raditi na razvoju tog paketa.

- Ne postoji zvanični rok, ali među saveznicima postoji osjećaj hitnosti. Savjetnici su nam dali politički mandat da razvijemo detalje. Glava odluka od juče jeste da se da zeleno svjetlo i radi sa BiH na razvoju pakta. U praktičnom smislu to znači da smo dobili sveobuhvatnu vodilju i značajan signal da se BiH smatra partnerom u grupi zemalja za koje saveznici smatraju da su od izuzetne političke važnosti - navela je zvaničnik NATO-a.

Ona je istakla da je ipak konačna odluka na BiH da li dalje želi da ide evroatlantskim putem, te da je BiH za NATO zemlja koja je aspirant za članstvo.

- Mi želimo to da se dalje razvija. Kada smo prije nekoliko dana pred Samit razgovali sa predstavnicima BiH iz različitnh institucija i etničke pripadnosti, ja sam shvatila da su svi bili veoma privrženi ovim mjerama. Јedinstven glas i konsenzus, koliko mogu da kažem, postoji - naglasila je zvaničnik NATO-a.

Ona je ukazala na to da saradnja NATO-a i BiH ne počinje od nule nego se razvija od 2007. godine.

- Ne namećemo ništa bilo kome i sve je na dobrovoljnoj osnovi. NATO podržava evroatlantski put BiH i bez predrasuda se držimo principa da je pravo svake zemlje da izabere svoj put bez ikakvog uticaja - dodala je visoki zvaničnik Alijanse.