latinica  ћирилица
30/06/2022 |  10:55 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Željeznice Srpske: Uvećana prosječna plata - 948 KM bez toplog obroka

Prosječna plata u preduzeću Željeznice Republike Srpske iznosi 948 KM bez toplog obroka, a porasla je zbog primjene novog Pravilnika o radu kojim su izvršene korekcije i usaglašavanje platnih koeficijenata, rečeno je Srni u ovoj kompaniji.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Željeznica su istakli da se pri izradi novog Pravilnika o radu aktivno sarađivalo i sa sindikalnim predstavnicima kao partnerima. U razgovorima sa Upravom kompanije učestvovalo je sedam, od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju u Željeznicama.

Sastancima se jedino nije odazvao Nezavisni sindikat željezničara Srpske.

- Dogovoreno je da se u narednim danima definiše prijedlog članova za formiranje komisije za izradu kolektivnog ugovora, te obezbijede neophodni preduslovi za otvaranje postupka budućeg kolektivnog pregovaranja Uprave i sindikata Željeznica Republike Srpske - navode iz Željeznica.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS-a Željko Radić istakao je da se preduzimaju neophodni koraci da bi struktura zaposlenih bila optimalna i na adekvatan način zadovoljila potrebe preduzeća.

- To se odnosi na pronalazak odgovarajućeg modela za prekvalifikaciju i stručno osposobljavanje zaposlenih, zapošljavanje neophodnog kadra na proizvodnim radnim mjestima, prije svega, iz unutrašnjih rezervi, kao i adekvatno zbrinjavanje radnika sa smanjenom radnom sposobnošću da bi se održao, ali i poboljšao tehničko-tehnološki proces rada preduzeća, te nesmetano nastavilo ispunjenje plana u ŽRS - rekao je Radić.

Trenutno su u ŽRS-u zaposlena 1.992 radnika. Radić je istakao da nijedan radnik nije otpušten i da kompanija nastoji da, pored uslova za razvoj preduzeća, stvori i ambijent u kome će zaposleni biti zadovoljni i odgovorno izvršavati svoje radne zadatke.

Prema riječima Radića, broj zaposlenih u proteklom periodu smanjivan je penzionisanjem, a pojedini radnici odlazili su na lični zahtjev i sporazumnim raskidom ugovora o radu, uz stimulativne otpremnine.

Kada je riječ o smanjenju broja zaposlenih, Željeznice su prošle godine ispunile zacrtani cilj od 2.098 zaposlenih, koji je definisan međunarodnim ugovorom sa Svjetskom bankom o restrukturisanju.

Uprava ŽRS-a je 25. novembra 2021. godine usvojila Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, u okviru koga su na osnovu usaglašavanja sa sindikatima preduzeća vršene korekcije, odnosno izmjene i dopune koje su bile prihvatljive i neophodne za redovno održavanje procesa rada u preduzeću.

Zbog određenih ograničenja, odnosno novim izmjenama u Zakonu o radu Republike Srpske, kao i načina obračuna i usaglašavanja koeficijenata, proces sklapanja ugovora o radu sa zaposlenima djelimično je bio usporen, ali su problemi koji su se javljali prevaziđeni i završeni za 96 odsto zaposlenih.

U okviru Željeznica djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.