latinica  ћирилица
30/06/2022 |  11:12 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Preminuo sudija Ustavnog suda Srpske Duško Medić

Sudija Ustavnog suda Republike Srpske profesor doktor Duško Medić preminuo je 29. juna 2022. godine, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.
Duško Medić - Foto: RTRS
Duško MedićFoto: RTRS

Komemorativni skup povodom smrti sudije Medića će se održati 2. jula 2022. godine u 10.30 časova u maloj sali Kulturnog centra Banski dvor.

Ispraćaj će se obaviti istog dana u 13.00 časova na Centralnom gradskom groblju u Vrbanji.

Sudija Medić je rođen 7. avgusta 1953. godine u Banjaluci. Diplomirao je na Pravnom fakultet Univerziteta u Banjaluci 1977. godine. Na istom fakultetu je magistrirao februara 2002. godine, a doktorirao je u Novom Sadu 2004. godine.

Pravosudni ispit položio je juna 1979. godine u Sarajevu. Pripravnički staž obavio je u Sudu udruženog rada Banjaluka.

Pravosudnu karijeru je započeo 1981. godine kao sudija u Osnovnom sudu u Banjaluci, a 1987. godine imenovan je za sudiju u Okružnom sudu Banjaluka.

Bio je predsjednik građansko-privredno-upravnog odjeljenja, te zamjenik predsjednika tog suda.

Za zamjenika republičkog javnog tužioca Republike Srpske (za građansko, privredno i upravno pravo) je imenovan juna 1998. godine.

Od oktobra 2003. godine bio je sudija Ustavnog suda Republike Srpske.

Bio je angažovan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci za vanjskog saradnika za izvođenje praktičnih vježbi na Katedri građanskog prava. Na istom fakultetu je bio i predavač na Pravnoj klinici za ljudska prava i slobode.

Na Fakultetu pravnih nauka Panevropskog univerziteta "Apeiron" Banjaluka bio je angažovan kao redovni profesor na predmetima Uvod u građansko pravo, Stvarno pravo i Pravo obezbjeđenja potraživanja. Bio je dekan ovog fakulteta i prorektor.

Sudija Medić bio je predsjednik i član raznih strukovnih komisija i udruženja, urednik i član uređivačkih odbora pravnih časopisa, a objavio je 20 knjiga i preko 100 naučnih i stručnih radova iz građanskog, privrednog i ustavnog prava.

Učestvovao je kao predavač na velikom broju naučnih i stručnih savjetovanja u zemlji i inostranstvu.

Povodom nenadoknadivog gubitka porodici, rodbini i prijateljima sudije Medića, kolektiv Ustavnog suda Republike Srpske izražava iskreno saučešće.