latinica  ћирилица
30/06/2022 |  11:19 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Održan jednočasovni štrajk upozorenja; Uprava Šuma Srpske spremna za povećanje plata (VIDEO)

Nekoliko šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj i trebinjski Centar za upravljanje kršom održalo je jutros jednočasovni štrajk upozorenja.
Šume Republike Srpske, Sokolac - Foto: RTRS
Šume Republike Srpske, SokolacFoto: RTRS

Radnici od uprave Šuma Srpske traže povećanje plata. Ovaj vid obustave rada do ispunjenja zahtjeva trajaće do ponedjeljka, 4. jula, a sindikat tvrdi da će im se pridružiti još šumskih gazdinstava.

Iz uprave ovog javnog preduzeća najavljuju novi sastanak sa sindikatom i povećanje ličnih dohodaka.

Povećanje cijene rada sa 140 na 175 maraka zahtjev je sindikata u Јavnom preduzeću Šume Srpske. Taj zahtjev bio je povod za štrajk upozorenja u nekoliko šumskih gazdinstava jutros od 7 do 8 časova. U sindikalnoj organizaciji od aprila traže veće lične dohodke, ali od uprave za to, tvrde, nema sluha.

Među organizacionim jedinicama Šuma koje su jutros stupile u jednočasovni štrajk je i Centar za upravljanje kršem iz Trebinja.

Iz Uprave Šuma tvrde da su sa sindikatom razgovarali o većim platama i u ovom mjesecu. Za to je potrebno kažu obezbjediti dodatno oko 12, 5 miliona maraka. Novi sastanak najavljuju već za sutra. Obećavaju da će cijena rada rasti, ali ne onoliko koliki je sada zahtjev predstavnika radnika.

Cijena rada od nove godine povećana je sa 130 na 140 maraka što je u prosjeku od 40 do 150 maraka po zaposlenom. Iznos za plate u Šumama je blizu 83 miliona maraka bez drugih davanja.

Planirana dobit je 5,5 miliona i bez dodatnih sredstava nije dovoljna za pozitivno poslovanje, kažu u ovom javnom preduzeću.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da će novac biti obezbijeđen i da obustava rada nije rješenje.