latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:09 ⇒ 15:26 | Autor: sputniknews.com

London osniva antiruski centar u Sarajevu

Britanski premijer Boris DŽonson saopštio je danas da će ta zemlja poslati vojne stručnjake u BiH kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i da "pojačaju misiju NATO i unaprijede stabilnost i bezbjednost" u zemlji.
Sjedište Vlade Velike Britanije (Foto: EPA/NEIL HALL) -
Sjedište Vlade Velike Britanije (Foto: EPA/NEIL HALL)

- Ne možemo da dozvolimo da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog pogubnog pohoda. Razgorijevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspjehe u posljednje tri decenije u BiH - naveo je britanski premijer u izjavi, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao DŽonson, London iz tog razloga pojačava podršku BiH i "odaziva se pozivu prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju".

Šta podrazumijeva plan Londona?

Na sajtu britanske vlade objavljeni su detalji plana Londona za BiH. Navodi se da će Britanija uložiti 750.000 funti za osnivanje bezbejdnosnog centra pri Univerzitetu u Sarajevu.

To će, kako je obrazloženo, ojačati odbranu BiH protiv sajber napada. Dodaje se i da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH kako bi ih "opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posljedica dezinformacija".

- Britanija, na zahtjev štaba NATO u Sarajevu, šalje i stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i civilnog savjetnika za stratešku odbranu koji će obučavati pripadnike oružanih snaga BiH - dodaje se u objavljenom planu britanske vlade.