latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:30 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Kecmanović: Susret Dodika sa Putinom veliko ohrabrenje za Srpsku i Srbiju

Politikolog Nenad Kecmanović je rekao da se oslonac srpske neutralnosti nalazi u Rusiji i da zato susret srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predstavlja veliko ohrabrenje za obje srpske zemlje, Republiku Srpsku i Srbiju.
Nenad Kecmanović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Nenad Kecmanović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Kecmanović je rekao da niko danas ne osporava da će Rusija i Kina pobijediti, da je američka moć u opadanju i da je EU u propadanju, kao i da SAD više ne prednjače, nego sprečavaju druge da napreduju.

- U tom kontekstu i mi treba da projektujemo našu politiku i političku neutralnost - istakao je Kecmanović u Beogradu na tribini "Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini".

Kecmanović je naveo da su i Srpska i Srbija okružene članicama NATO-a, i da je kolektivni Zapad računao da su Rusi zauzeti frontom u Ukrajini i nemaju vremena da brinu o Srbima u Republici Srpskoj.

Međutim, naglasio je Kecmanović, Putin je u Sankt Peterburgu, tokom Ekonomskog foruma, čitav sat u ponoć pričao sa Dodikom, kojem je prenio zahvalnost za solidarnost i njemu ličnu i Srpskoj i najavio novu susret 17. septembra.

On je rekao da je oduševljenje srpske nacionalne javnosti susretom Dodika sa Putinom obrnuto proporcionalno raspoloženju u muslimanskom Sarajevu, koje sebe vide u prvim redovima kampanje protestantsko-katoličkog kolektivnog Zapada protiv pravoslavno-slovenske Rusije.

Sva ispitivanja javnog mnjenja, podsjetio je on, pokazuju da je u Srbiji i Srpskoj narod u vrlo visokom procentu oko 80 odsto protiv sankcija Rusiji, a da je podrška evrointegracijama na istorijskom minimumu od 35 odsto.

Kecmanović je ocijenio da će vlasti u Srpskoj i Srbiji imati i unutrašnji otpor neutralnosti, kao i da Zapadu, na meniju pritisaka, ostaje "divide et impera" /zavadi, pa vladaj/, odnosno "bacanje kostiju" između Srpske i Srbije i konstruisanje nekog rivaliteta između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Dodika.

- To što ovdje /u Srbiji/ Kristijana Šmita časte titulom visokog predstavnika BiH, ima isključivo simbolički karakter, on nije zaposlen u Srbiji i to mu praktično ništa ne znači. A u Srpskoj nije promijenio status njemačkog turiste - rekao je Kecmanović.

On je naveo da je Moskva navela "sakcije" kao "crvenu liniju" prijateljstva, koje nisu Rusiji uvele ni Srbija, ali ni BiH, jer Dodik blokira da ih uvede.

Kecmanović je podsjetio da se u inauguralnoj besjedi Vučić zahvalio Dodiku i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović što su istrpili neke njegove poteze i da je rekao da je "najvažnije da imaju isti cilj".

- Ne treba imati iluzije kako god se Srbi ponašali na dvije obale Drine, da, ne samo kolektivni Zapad, nego i Rusija i Kina i ostali svijet, Srpsku i Srbiju tretiraju kao cjelinu. Da među Srbima nije bilo nacionalnog jedinstva, Srpska ne bi opstala u BiH, a Kosovo i Metohija u Srbiji. Mudrost i odmjerenost jednog dopunjuje se hrabrošću i intuicijom drugog - rekao je Kecmanović.

On je rekao da je Zapad sve u Evropi uzeo pod svoje, ali da sa srpskim zemljama imaju problem, jer ni Srbija ni Srpska neće u NATO, a neće ni sankcijama Rusiji da skraćuju put u EU.

Kecmanović je rekao da Vučić ne da Kosovo, a Dodik ne da Srpsku, dok ruski šef diplomatije Sergej Lavrov godinama ponavlja - Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244.

On je dodao da, međutim, i Srpska i Srbija imaju još veći problem sa njima, jer je u Srpskoj Eufor povećao svoj kontingent za tri puta u posljednjih par mjeseci, a u Srbiji američka vojna baza Bondstil stoji prištinskom zvaničniku Aljbinu Kurtiju iza leđa njegovih provokacija.

- U EU neće BiH, a u NATO im ne da Srpska, a sa komšijama neće da se dogovaraju. Međutim, u nemogućoj državi, sve je moguće i ponekad sticajem okolnosti nešto ispadne na obostranu korist. Tako je zahvaljujući prijateljskim odnosima Srpske sa Rusijom, BiH dobila gas po staroj cijeni - rekao je Kecmanović.

Iako su se članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, te ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković 28 puta izjasnili protiv Rusije, nisu, napomenuo je on Kecmanović, odbili da se zimus griju na sibirski gas.

On je dodao da Srpsku mimoilaze zapadne sankcije, jer bi time samo priznali Srpsku kao državu.

Kecmanović je podsjetio da je gas kao oružje hibridnog rata korišćen na ovim prostorima još tokom građanskog rata u BiH 1992-1995. godine, gdje je poslije rata otkriveno da je Alija Izetbegović izvjesnom Avdi iz Podrinja naređivao da se gas "odvrne ili zavrne", kako bi mogao da govori da Sarajlije nemaju čime da se griju, jer ne daju "ćetnici".

- Danas igrati samo na zapadnu kartu, kao 1945. otići u četnike. Ni Alije ni Avde više nema, ali bi sada neki mali Rus na dohvat ventila kod Zvornika mogao da telefonira u Sarajevo – "Bakire, zavrnuo sam, javili mi iz Gasproma" - rekao je Kecmanović.