latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:39 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Kozara 1942"

Na Mrakovici je danas otvorena izložba "Kozara 1942" povodom obilježavanja 80 godina od velike ofanzive, koja je posvećena uglavnom stradanju civilnog stanovništva.
Kozara - izložba - Foto: SRNA
Kozara - izložbaFoto: SRNA

Direktor Nacionalnog parka "Kozara" Božidar Nikoletić izjavio je da je ova izložba jedna u nizu aktivnosti kojima se pokušava dati značaj obilježavanju jubileja.

- Bitka na Kozari je bitka srpskog naroda za slobodu i za opstanak - rekao je Nikoletić novinarima na Kozari.

Izložbu su realizovali Muzej žrtava genocida i Memorijalni muzej na Mrakovici.

Kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu Bojan Arbutina rekao je da uz izložbu ide i katalog izložbe i knjiga odnosno zbornik odabranih dokumenata i svjedočanstava koji upotpunjuju ovu izložbu i bez koje ona ne bi mogla da funkcioniše.

- To je jedna vrsta triptiha. Izložba je zamišljena kao jedno ostvarivanje ambijenta, to jest u njoj dominiraju i šuma i krugovi i sve ono što je i na simboličan način i /Dušan/ DŽamonja ovde predstavio kroz ovaj spomenik. Pokušali smo te krugove da probijemo, to vrijeme i prostor Kozare u ljeto 1942. da uvučemo u muzej, da kod posjetilaca stvorimo jednu vrstu empatije - istakao je Arbutina.

Kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici Boris Radaković rekao je da se i ovom izložbom na primjeren način sjećaju svih žrtava Kozare, stradanja Kozare i pobjeda Kozare.

- Ovo je početak i ova priča biće nastavljena u više pravaca. Nas dvoje istoričara iz Memorijalnog muzeja na Mrakovici odradili smo posao oko pronalaženja adekvatne istorijske građe - dodao je Radaković.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da izložba opominje da se ta zla, koja su se desila u Prijedoru i Potkozarju, nikada više ne ponove.

Osim Arbutine i Radakovića, autor izložbe je i viši kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici Marina Ljubičić Bogunović, a autor postavke je rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosvjeti, umjetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević.

Izložba, koju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Telekom Srbija i Fondacija Muzeja žrtava genocida, biće otvorena za posjetioce do 1. septembra na Mrakovici, a nakon toga u Beogradu.