latinica  ћирилица
30/06/2022 |  14:53 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Ćeranić: Britanci nisu u BiH da bi pomogli, nego realizovali britanske interese

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić rekao je povodom najave Velike Britanije da će u BiH poslati vojne stručnjake - da oni nisu tu da bi pomogli BiH ili bilo kome u BiH, već da bi realizovali britanske interese i ostvarili svoje ciljeve.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

- O čemu se to radi? Ne vjerujem u neku vojnu intervenciju i primjenu tvrde moći, jer na ovom prostoru biće borba za javno mnjenje i političko odmjeravanje snaga, pri čemu je BiH apostrofirana jer su u oktobru izbori - rekao je Ćeranić u Beogradu na tribini "Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini".

Zašto su potrebni britanski stručnjaci, zapitao je on, te dodao da su oni odavno tu, i civilni i vojni, i pokušavaju svoje političke favorite da dovedu na vlast.

- Onda bi, valjda, sve njima bilo lakše - rekao je Ćeranić, koji ocjenjuje da je sve to povezano sa istupanjem Britanije iz EU i jačim povezivanje sa SAD, kako bi Britanija opet vratila na imperijalnu sjaj.

On je dodao da balkanskim zemljama ne dozvoljavaju u EU, ali ni ekonomsko, a pogotovo političko povezivanje sa rastućim silama sa Istoka, prije svega sa Rusijom i Kinom.

- Zato opet pokušaji u hibridnoj sferi specijalnih operacija, proizvodnje događaja, kompromitacije određenih političkih lidera, pokušaja stare vjekovne priče o korupciji i kriminalu, kao da ona stanuje samo u Republici Srpskoj, a nema je u Britaniji - rekao je Ćeranić.

On je dodao da Srpska i Srbija treba da budu oprezne i da ne treba otvoreno da se konfrontiraju sa Zapadom.

Ćeranić smatra da će rukovodstvo Srbije i pored svih prijetnji na Kosovu i Metohiji uspjeti da dođe do određenog rješenja, ali će problemi ostati i trajati.

- Onaj ko bude kreativniji, taj će biti pobjednik. BiH i Kosovo su apostrofirani kao neka žarišta na Balkanu, ali samo vlastitom kreativnošću i jedinstvom na srpskom prostoru, koje je jako potrebmo, među srpskim zemljama, što je glavna uzdanica, možemo biti bez većih briga - rekao je Ćeranić.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", on je naveo da je za njega to "zatvoreni Balkan"“, jer je riječ o prostoru koji je otvoren kada su u pitanju zemlje obuhvaćene ovim političkim pojmom, ali je potpuno zatvoren za EU, za Rusiju, Kinu i sve što dolazi sa Istoka.

- To je uvezena pamet kako bi se stvorio jedan prostor koji nije poželjan u EU, ali se ne dozvoljava tim zemljama da podlegnu, ako se kaže, ruskom i kineskom uticaju - rekao je Ćeranić.

On je rekao da je to prostor koji je određen kao poligon kako bi se isprobali različiti politički, bezbjednosni i neki drugi uticaji i operacije, a sve što je tu probano, kasnije je Zapad primjenjivao prema Rusiji.

Navodeći da nije protiv ideje "Otvorenog Balkana" u ekonomskom smislu, on je skrenuo pažnju da bi taj "Otvoreni Balkan", po ugledu na EU, imao neke svoje institucije, i da onda ni Srbija ni Srpska neće moći da rade po svome, nego shodno usaglašavanju i dogovoru.

On je rekao da ta inicijativa treba da bude otvorena i za neke druge uticaje, kao što je projekat "Novi put svile" i centrale na gas, kao što je dogovoreno u Sankt Peterburgu.

Velika Britanija saopštila je danas da će poslati vojne stručnjake u BiH radi borbe protiv uticaja Rusije, jačanja Misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u zemlji.

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da London ne može dozvoliti da Balkan postane još jedno "igralište za pogubne težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina".