latinica  ћирилица
30/06/2022 |  15:11 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Obilježen dan Prve romanijske pješadijske brigade (VIDEO)

Povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Prve romanijske pješadijske brigade u Han Pijesku je danas služen parastos u Crkvi Svetog Pantelejmona a nakon toga položeni su vijenci i cvijeće pored Centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske.
Han Pijesak - godišnjica Prve romanijske pješadijske brigade - Foto: SRNA
Han Pijesak - godišnjica Prve romanijske pješadijske brigadeFoto: SRNA

Brigada je imala 8.000 boraca, a iz njenih redova poginulo je 379 boraca.

Sokočanka Vinka Đurović je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila sina Željka koji je imao 19 godina i supruga Miodraga sa nepunih 46 godina i kako je rekla, već 28 godina nosi ranu koja ne zarasta. Od tuge nije mogla da govori pred kamerama.
Za ratne zasluge Prva romanijska pješadijske brigade, odlikovana je Ordenom Petra Mrkonjića.

- Radila je na organizovanju naroda za oružani otpor na ovom području tako da su formirani određeni bataljoni u Vlasenici, Han Pijesku, Rogatici i Milićima - rekao je Dušan Savčić načelnik ratnog štaba Prve romanijske pješadijske brigade.

Svakodnevno je trebalo voditi brigu o hrani i opremi za 8000 boraca ali je zadatak dobrom organizacijom uspješno obavljen.

- Nismo odbranili Јugoslaviju, ali jesmo odbranili srpski narod sa lijeve obale Drine i jeste prvi put je uspostavljena država koja se zove Republika Srpska na tome svim borcima moramo da čestitamo i danas 30 godina kasnije - dodao je Branimir Đurković pomoćnik komandanta za pozadinu u Prvoj romanijskoj pješadijskoj brigadi.

Povodom obilježavanja Dana Prve romanijske pješadijske brigade u Han Pijesku održan je narodni sabor.