latinica  ћирилица
30/06/2022 |  15:52 ⇒ 18:47 | Autor: SRNA

Ljepojević: Britanija svoja politička lutanja nastavlja u BiH

Novinar i publicista Siniša Ljepojević smatra da se ne treba pretjerano uznemiravati zbog najave slanja britansnih vojnih stručnjaka u BiH i da je to samo nastavak političkih lutanja Velike Britanije.
Siniša Ljepojević - Foto: RTRS
Siniša LjepojevićFoto: RTRS

Prema njegovom mišljenju, to što rade Britanci nema nikakve veze, jer u BiH nema ruske vojske, zbog koje oni navodno i žele da pošalju svoje vojne eksperte.

- To su politička lutanja Velike Britanije, posebno sada u vrijeme krize u Ukrajini i u vrijeme Vlade premijera Borisa DŽonsona koji nije uspio da formuliše britansku politiku nego je od Britanije napravio podizvođača radova i praktično koloniju Amerike - rekao je Ljepojević Srni.

On ističe da najava slanja britansnih vojnih stručnjaka u BiH povlači nekoliko važnih pitanja, a ključna su - zašto se to radi, sa kojim pravom i na osnovu čega Velika Britanija u jednu formalno nezavisnu zemlju, iako je ona suštinski kolonija, može da raspoređuje svoje vojne stručnjake pod izgovorom da se bori protiv Rusije.

Ljepojević smatra da su sve to razlozi zbog kojih se ne treba pretjerano uznemiravati zbog DŽonsonove najave o slanju britanskih vojnih stručnjaka u BiH, jer je krajnje neizvjesno šta će od toga biti.

- Postavlja se pitanje - šta su vojni stručnjaci? Konačno, britanski specijalni izaslanik za zapadni Balkan Stjuart Pič je vazduhoplovni maršal, odnosno vojni stručnjak. Prema tome, to je još jedna u nizu tih propagandnih izjava. Јednostavno, to nema nekog većeg smisla - rekao je Ljepojević.

Velika Britanija saopštila je danas da će poslati vojne stručnjake u BiH radi, kako je obrazložila, borbe protiv uticaja Rusije, jačanja Misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u zemlji.

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da London ne može dozvoliti da Balkan postane još jedno "igralište za pogubne težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina".