latinica  ћирилица
30/06/2022 |  15:53 ⇒ 16:46 | Autor: SRNA

Kecmanović: Slanje britanskih vojnika u BiH - pritisak na vlast i narod Srpske

Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da je inicijativa o slanju britanskih vojnika u BiH prvenstveno usmjerena na legalnu, legitimnu i demokratski izabranu vlast u Republici Srpskoj, koja je nedvosmisleno protiv sankcija Rusiji, kao i na narod u Srpskoj, koji je sve evroskeptičniji.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

Kecmanović smatra da dolazak britanskih vojnih stručnjaka neće imati nikakvog pretjeranog značaja, osim psihološkog.

- Oni tom gomilom vojnika i vozila, koji će se kretati narednih mjeseci kroz Republiku Srpsku, žele da stvore utisak da aktuelna i legalna vlast u Srpskoj, koja je pobijedila na fer izborima, na neki način nije u svojoj kući nego na okupiranoj teritoriji - rekao je Kecmanović Srni.

Konstatujući da je Srpska, kao i cijela BiH, suštinski pod protektoratom, on je ukazao da je psihološki mnogo jače kada su na sve strane raspoređeni strani vojnici, a njihova vojna vozila na svakom ćošku.

- Mislim da je to prvenstveni cilj. To je nešto što, u neku ruku, treba da da krila dijelu opozicije koja je otvoreno prozapadno orijentisana, ali i da indirektno utiče na samo biračko tijelo - ocijenio je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, postoji i realna mogućnost da se, u slučaju da dođe do nekih nemira povodom izbora, britanski vojnici pojave kao faktor koji će se staviti na stranu onih koji su te izbore izgubili.

- Ipak, mislim da sve to skupa treba posmatrati kao nešto što je čisti višak i više služi njihovim nekim pretpostavkama nego što odgovara realnosti. Oni slanjem tih vojnih stručnjaka stvaraju atmosferu opasnosti da se u Bosnu prelije ukrajinska kriza, o čemu nema govora. Situacija je mirna u oba entiteta i niko nema namjeru da je remeti, pogotovo sad uoči izbora - zaključio je Kecmanović.

Velika Britanija saopštila je danas da će poslati vojne stručnjake u BiH radi, kako je obrazložila, borbe protiv uticaja Rusije, jačanja Misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u zemlji.