latinica  ћирилица
30/06/2022 |  17:45 | Autor: TANЈUG

Abazović: Srbija i Crna Gora ulaze u novu eru odnosa

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je najbolja vijest poslije dvodnevne posjete Beogradu, tokom koje je razgovarao sa najvišim zvaničnicma Srbije, to što su, kako kaže, konstatovali da Crna Gora i Srbija ulaze u novu eru odnosa, koji treba da budu mnogo bolji nego što su bili ranije.
Dritan Abazović (Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić) -
Dritan Abazović (Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić)

Abazović je rekao da su odnosi dvije zemlje neopravdano bili opterećeni u prethodnom periodu.

- Došli smo do dva-tri konkretna rješenja vezano za platni promet. Krećemo sa platnim prometom, odnosno procedurom za rješavanje platnog prometa između dvije države - kazao je Abazović u intervjuu za RTS.

Istakao je da su obezbijedili i nesmetan izvoz hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, čime će, kako kaže, biti umanjena potencijalna kriza.

Abazović je naveo da su ostala i neka pitanja koja tom posjetom nisu mogla biti riješena, ali koja su, kako kaže, na stolu i koja će, ako bude ovakve energije, sigurno biti riješena u narednom periodu.

- Mi bismo voljeli da preko noći možemo sve da riješimo, ali ako imamo kontinuitet dosta nategnutih odnosa, po mom mišljenju neopravdano, onda mislim da je ovo značajan korak unaprijed, više koraka unaprijed - naglasio je crnogorski premijer.

Kada je riječ o Temeljnom ugovoru koji Crna Gora treba da potpiše sa SPC, a čiji je radni tekst objavljen neposredno pred njegovu posjetu Srbiji, Abazović je podsjetio da se na tom dokumentu u Crnoj Gori radi od 2012. godine.

- Bez obzira što i tamo postoje ljudi koji imaju tu kolektivnu amneziju, koja je produkt političkih interesa, a ne baš zaborava, radi se u kontinuitetu, radilo se 10 godina. Meni je žao što se to nije završilo u nekom prethodnom periodu, vjerovatno onda ne bismo danas razgovarali o ovome, ali 43. Vlada je odlučna da sva pitanja, a naročito ona koja značajnije opterećuju javnost, tretira odmah - rekao je Abazović

Naglasio je da će imati jednak tretman prema svim vjerskim zajednicama i da, kako i Ustav predviđa, država treba da se bavi državnim poslovima, pošto je sekularna, a crkva, dodao je, da se bavi svojim poslovima.

Abazović je najavio je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, u terminu o koji će tek biti dogovoren.