latinica  ћирилица
30/06/2022 |  18:32 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Okolić: Predsjedništvo BiH vodi spoljnu i odbrambenu politku, a ne ministar odbrane

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je danas Srni da su izjave resornog ministra odbrane Sifeta Podžića na samitu NATO u Madridu neprimjerene i van ustavnih ovlaštenja.
Mirko Okolić - Foto: RTRS
Mirko OkolićFoto: RTRS

Okolić je rekao da Podžić ne može da iznosi u javnost političe stavove samostalno, bez stavova nadležnih organa, konkretno Predsjedništva BiH, te naveo da su mnoge Podžićeve rečenice u Madridu zaista sporne, posebno iz ugla zvanične politike Republike Srpske.

- Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić otišao je na samit NATO-a koji se održava u Madridu, što nije uobičajeno, jer tamo treba da učestvuju šefovi država ili vlada, zavisno do delegacije ili države - rekao je Okolić.

Prema njegovim riječima, Podžić u svojstvu ministra odbrane može da učestvuje na nekim drugim događajima, na marginama raznih samita, što je uobičajeno za bilateralne sastanke na nivou resornih ministara ili nekih drugih neformalnih susreta, ali u ime BiH to nije moguće, pogotovo nije u redu da daje određene političke kvalifikacije koje nisu usaglašene u Predsjedništvu BiH, koje ima isključivu ustavnu nadležnost za pitanje odbrane u BiH, kao i spoljnu politku.

- Nikakav problem nije dobronamjerno prisustvo NATO-a i EUFOR-a u BiH i nama u Republici Srpskoj to ništa nije sporno, jer mi iz Srpske nikada i nikome nismo uputili bilo kakvu bezbjednosnu prijetnju - istakao je Okolić.

On je naglasio da Republika Srpska želi mir i blagostanje u BiH i da je to ponovila i potvrdila mnogo puta.

- Žao nam je i zbog svih aktuelnih sukoba u svijetu, posebno u vezi sa ukrajinskom krizom, o čemu se mi zvanično u BiH ne oglašavamo jer to smatramo veoma osjetljivim pitanjem, i žao nam je što je do tog sukoba došlo. O tome stav treba da kaže Predsjednišvo BiH - rekao je Okolić.

On je podsjetio na zemlje garante Dejtonskog mirovnog sporazuma i upitao šta sada znači prizivanje nekih drugih država ili njihovih oružanih snaga u pomoć BiH, aludiraući na posljednje inicijative Velike Britanije i Njemačke koje bi da upute svoje vojne eksperte u BiH da obučavaju pripadnike Oružanih snaga BiH.

- Postavlja se pitanje da li je to potrebno ili je to nepotrebno dolivanje ulja na vatru, jednostrani čin dijela BiH, ili odsustvo unutrašnjeg dogovora - rekao je Okolić.

On smatra da su izjave zvaničnika NATO-a mnogo korektnije od nekih poruka političara iz federalnog Sarajeva.

- BiH i Republika Srpska ne bježe od toga da budu partneri sa NATO-om, ali svakako nije riječ o odluci o pristupanju Alijansi. I sam NATO rekao je da je to tehničko pitanje o kome odlučuje BiH - zaključio je Okolić.