latinica  ћирилица
30/06/2022 |  18:35 ⇒ 01/07/2022 | 14:05 | Autor: RTRS

Beograd: Srpskom narodu najpotrebnija sloga i jedinstvo - poruka srpskih intelektualaca (VIDEO)

Niko nema pravo da od Srbije i Republike Srpske traži da djeluju protiv svojih interesa, a srpskom narodu je sada najpotrebnija sloga i svesrpsko jedinstvo, rečeno je na tribini "Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini", koja je održana u Beogradu.
Okrugli sto - Foto: RTRS
Okrugli stoFoto: RTRS

Oslonac srpske neutralnosti nalazi se u Rusiji i da zato susret Milorada Dodika i Vladimira Putina predstavlja veliko ohrabrenje za obje srpske zemlje, Republiku Srpsku i Srbiju, poruka je učesnika tribine.
 
Јedino principijelnim stavom u odnosu na krizu u Ukrajini Srpska i Srbija mogu da se sačuvaju od spoljnih i unutrašnjih pritisaka, i na tom putu treba istrajati, rekao je šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Ne smiju, kaže, učiniti bilo šta protiv svoje političke i vojne neutralnosti , jer bi tako postale strana u ratu koji nije njihov.

- Samo principijelnim stavom Republike Srpske i Srbije "i Evropa, i Rusija" moguće je pomiriti ekonomske i političke interese: saradnju sa EU i istovremeno saradnju sa Rusijom sa kojom dijelimo duhovne, kulturne, istorijske i druge vrijednosti - kaže Cicović.

Kolektivni Zapad računao je da su Rusi zauzeti frontom u Ukrajini i nemaju vremena da brinu o Srbima u Republici Srpskoj. Međutim, Putin je u Sankt Peterburgu sat vremena razgovarao s Dodikom i najavio novi susret u septembru, ističe profesor Nenad Kecmanović. Ocijenio je da susret Dodika sa Putinom predstavlja veliko ohrabrenje za obje srpske zemlje, Republiku Srpsku i Srbiju. Šta Srbi misle o Rusiji pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja u Srpskoj i Srbiji.

- Narod u vrlo visokom procentu od oko 80 odsto protiv sankcija Rusiji, a da je podrška evrointegracijama na istorijskom minimumu od oko 35 odsto. Nakon sprečavanja Lavrova da dođe u Beograd, nakon Dodikovog boravka u Petrogradu, kao i nakon favorizovanja Ukrajine i Moldavije u Briselu – oba trenda će se nastaviti uvećanom dinamikom - smatra Nenad Kecmanović. 

- Izbor koji je napravio i srpski član Predsedništva BiH što je otišao u Sankt Peterburg ne samo da je hrabar, nego i praktičan, zato što sa takvim izborom mi smo u igri, mi imamo šansu da se izborimo, da se izvučemo - dodao je Aleksandar Pavić, politikolog.

Analitičari ističu da je važno da Srpska i Srbija djeluju zajedno i održe neutralnost, jer je svrstavanje na stranu Zapada pogubno.

Srđan Perišić profesor geopolitike smatra da se to ne smije dozvoliti je r je to put, kako kaže, u nestanak i Republike Srpske i Srbije. Svrstavanje na stranu Zapada je naše geopolitičko samoubistvo - dodao je on.

-Mi to naprosto ne možemo, nama pristajanje i odlazak na drugu stranu, posebno Republici Srpskoj – integrisanje u oba ova procesa, znači Evropske unije i NATO-pakta znači da Republika Srpska de fakto, de jure i na svaki drugi način prestaje da postoji - istakao je Željko Budimir profesor međunarodnih odnosa.

Direktno ćemo osjetiti i posljedice ekonomskog rata, pa je neophodno misliti na prehrambenu suverenost i energetsku bezbjednost, a eskalacija ukrajinske krize nepovoljno utiče na stabilnost BiH, rečeno je na skupu.

- Naslućuju se brojni izazovi zbog promjene socioekonomskog ambijenta, u najnepovoljnijem razvoju situacije to se može pretvoriti i u ekonomski kolaps. Rizici od pojave uticaja radikalnih i ekstremističkih grupa i legitimizacija njihovih politika izvjesniji su nego prethodnih godina - naglasio je  Dušan Proroković saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Srbi treba da rade složno, cjelovito i racionalno, a svako ko bude pokušavao da sruši srpsko jedinstvo mora da dobije odgovor čitave srpske javnosti,poruka je koja je sa skupa odaslana.