latinica  ћирилица
30/06/2022 |  19:04 ⇒ 01/07/2022 | 07:48 | Autor: RTRS

Od Rudog do Foče na hiljade izvora koji nikad ne presušuju (VIDEO)

Gornje Podrinje obiluje bogastvom riječnih tokova i izvorske vode.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

Zbog njenog kvaliteta i vjerovanja u ljekovitost narod ih zove Bogorodičin izvor. U ovom kraju je i najmanja rijeka koju nazivaju "365 ili godina", a isto tako zbog bistrine i "suza Evrope".

Rudo na obalama Lima. I baš u toj pitomini smjestila se i njegova pritoka - rijeka Krupica. Računskim rječnikom, zbog njene dužine, koliko je dana, zovu je i "rijeka godina". Prema nekim podacima, ima najkraći tok u Evropi. Novija istraživanja su je ipak sa titulom "najkraća" smjestila na prostor Balkana.

- Rijeka Krupica izvire ispod stijene Gradina. Duga je 365 metara i teče paralelno sa Limom. Smatra se da je kraj njenog toka kod rimskog mosta - kaže Milan Јanjić iz Planinarsko-sportske organizacije "Vihra" Rudo.

Novo Goražde - Drina u Kopačima i hidroakumulaciono jezero na Ustiprači. Okolo plodna župa, a u vodi bogat riblji život - som, šaran, škobalj, plotica, klijen, lipljan, pastrmka i mladica. I upravo ova posljednja "kraljica ribe" potvrđuje njenu čistoću.

Vlatko Radović iz Udruženja sportskih ribolovaca Novo Goražde kaže, da se iz dugogodišnjeg iskustva uvjerio da je ispod Ustiprače veći broj izvora koji su potopljeni i oni uvijek donose svježu vodu.

Čajniče na 816 metara nadmorske visine nadvisuje planina Cicelj. Odavde izvire voda u skoro samom centru naselja. Više od jednog vijeka je staro svjedočenje o poštovanju vode, koju zbog kvaliteta, ali i čudotvorne ikone Čajničke krasnice – Sarajlije ponajprije prozvaše "Bogorodičino vrelo". Posebnost ove vode koja ima tri svojstva prvo su prepoznali bečki naučnici. Kvalitet ph vrijednosti od 7,42 potvrđuju i savremene laboratorije.

Njegoš Tupeša, Eko ventar Čajniče, preporučuje ovu vodu za dug i zdrav život, jer sadrži nizak nivo natrijuma, a visok sadržaj kiseonika.

Od Rudog do Foče na hiljade je izvora poput ovog u Đeđevu kod Foče koje nikad ne presušuje. A dvadesetak kilometara dalje je "suza Evrope" rijeka Tara koja je pitka u gornjem toku.