latinica  ћирилица
30/06/2022 |  20:00 ⇒ 20:40 | Autor: SRNA

Perišić: NATO sprema zamku Srbiji i Srpskoj

Profesor geopolitike Srđan Perišić ocijenio je da bi promjena politike neutralnosti i svrstavanje na stranu protiv Rusije Srbiju i Republiku Srpsku pretvorilo u strane u sukobu koji se vodi u Ukrajini, dodajući da će i Beogradu i Banjaluci biti ponuđeno da uđu u NATO.
Srđan Perišić - Foto: TANЈUG
Srđan PerišićFoto: TANЈUG

Perišić je na današnjoj tribini "Srbija i Srpska u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini" rekao da procjenjuje da će Srbima, odnosno Srbiji i Republici Srpskoj biti ponuđen ulazak u mini-integracije u regionu i u NATO, budući da je evidentno da od učlanjenja zemalja zapadnog Balkana u EU nema ništa.

Prema njegovim riječima, Srbija će dobiti ponudu da uđe u NATO po modelu Bugarske iz Drugog svjetskog rata, kada je ta država bila na strani Hitlerove koalicije, ali je sve vrijeme, izuzimajući dan kada je Crvena armija ušla u Bugarsku, zadržala diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom.

Perišić je naveo da će tako i Srbiji biti ponuđeno da uđe u NATO, a da istovremeno zadrži diplomatske i druge odnose sa Rusijom.

- Poziv u NATO i mini-integracije su dve zamke koje će nam biti nuđene da bi se održavao haos na Balkanu - ukazao je Perišić.

Perišić kaže da NATO pod rukovodstvom SAD te zamke Srbima priprema zbog održavanja haosa na Balkanu, kojem doprinosi i današnja najava Velike Britanije da će povećati svoje prisustvo u BiH.

Održavanje haosa na Balkanu, kako je objasnio Perišić, povezano je sa pozicijom SAD, zapravo pokušajem Amerike da obnovi svoju hegemoniju u svijetu iz unipolarnog perioda, koju je imala do 2008. godine.

- SAD nemaju drugog izbora nego da izazivaju više mini-haosa na raznim neuralgičnim tačkama planete, među kojima su BiH i Kosovo i Metohija. Izazivajući haos kao glavnu strategiju suprotstavljanja Rusiji i Kini, oni su i angažovali samozvanca Kristijana Šmita da deluje u pravcu smenjivanja političara iz Republike Srpske, a da zauzvrat ponude Srpskoj da popusti po pitanju članstva BiH u NATO - rekao je Perišić.

Perišić je naveo da oni očekuju da će uspjeti u tome, uz obećanje da niko neće biti isključivan iz političke sfere i izbora ove godine ako Srpska uđe u NATO.

- To su te zamke naše neutralnosti i u Beogradu i u Banjaluci, ali na njih ne smemo da nasednemo, jer u drugom ili trećem koraku, ako bismo naseli, mi bismo prestali da postojimo - ocijenio je Perišić.

On je ukazao da zato Beograd i Banjaluka neutralnost u ovom ratu moraju da razumiju kao političku neutralnost i da je sačuvaju.

- Ako bi se Srbi, odnosno Srbija i Srpska, svrstali na stranu Zapada, postali bi strana u sukobu i došlo bi do raskola u srpskom narodu, odnosno do rascepa između većine naroda i elite koja ga vodi. Taj raskol bi išao u pravcu demonstracija i raznih oblika protesta. To bi, u svakom slučaju, značilo i političko samoubistvo države - zaključio je Perišić.