latinica  ћирилица
30/06/2022 |  22:02 ⇒ 22:13 | Autor: SRNA

Linta: Skidanje zastave Srbije inspirisano hrvatskom retorikom

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da skidanje zastave Srbije sa jarbola u hrvatskom gradu Požega, za vrijeme održavanja međunarodnog festivala jednominutnog filma, predstavlja još jedan pritisak i provokaciju malobrojnih Srba i zatražio da nadležni organi Hrvatske preduzmu sve zakonske mjere i što prije identifikuju i kazne počinioca.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je u saopštenju najoštrije osudio ovaj anticivilizcijski čin, za koji je rekao da je inspirisan antisrpskom retorikom hrvatskih političara, veterana, intelektualaca i medija.

On je naveo da je posebno uvredljivo opravdanje lokalnog portala "požeški.hr" za ovaj vandalski čin, a koji je objavio video-snimak skidanja zastave Srbije uz komentar da je to učinio mladić koji je u građanskom ratu izgubio bliskog člana porodice.

Linta je istakao da je taj portal naveo i da je kod lokalnih Hrvata zastava Srbije izazvala snažan revolt, budući da je Požega i Požeština izgubila brojne sinove i očeve u agresiji 1991. godine.

- Da li to znači da mnogi Srbi, čiji su jedan ili više članova porodice stradali u ratu, treba da skidaju zastave Hrvatske kada, prilikom raznih događaja, budu istaknute u Srbiji? Naravno da ne znači - rekao je Linta.

On je naglasio da porodice stradalih srpskih boraca i civila trpeljivo i dostojanstveno nose svoj teški teret i nesreću.

Linta je naveo da je temelj antisrpske mržnje i netrpeljivosti lažni mit o domovinskom ratu po kojem su Srbija i Srbi agresori, a Hrvatska je žrtva agresije i vodila je oslobodilački i odbrambeni rat.

- Prava istina jeste da je glavni krivac za rat proustaški režim Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba - rekao je Linta.

On je rekao da to jasno pokazuje da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom ratnom i zločinačkom prošlošću i da se konstantno širi mržnja prema Srbiji i srpskom narodu.

- Postavlja se i pitanje da li su to evropske vrijednosti koje promoviše Hrvatska kao članica Evropske unije - dodao je Linta.

Zastava Srbije skinuta je u ponedjeljak, 27. juna, sa trga u Požegi gdje je bila postavljena zajedno sa drugim zastavama u okviru održavanja međunarodnog festivala jednominutnog filma.