latinica  ћирилица
01/07/2022 |  08:27 ⇒ 08:29 | Autor: SRNA

Mučibabić: Povećanje broja pripadnika međunarodnih snaga pravljenje zapaljive atmosfere

Član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić ocijenio je da je krajnji cilj povećanja broja pripadnika međunarodnih snaga u BiH, budući da i Velika Britanija najavljuje da će poslati vojne stručnjake, pravljenje zapaljive i za sada kontrolisane atmosfere koja bi vodila ka stvaranju unitarne BiH.
Milimir Mučibabić - Foto: SRNA
Milimir MučibabićFoto: SRNA

- Oni sada šalju nekakve vojne stručnjake, ali u stvari povećavaju broj pripadnika međunarodnih snaga na terenu. Krajnji cilj je pravljenje jedne zapaljive i za sada kontrolisane atmosfere koja bi vodila ka stvaranju unitarne BiH. Ali, to nije moguće uraditi tek tako. Moraju se poštovati ustavom zagarantovani prava Srpske, koja su trenutno najveći trn u oku engleskim imperijalistima - pojasnio je Mučibabić za "Glas Srpske".

Komentarišući jučerašnju izjavu britanskog premijera Borisa DŽonsona da će njegova zemlja poslati vojne stručnjake u BiH kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i pojačali misiju NATO u BiH, Mučibabić kaže da nedovršeni poslovi na prostorima Balkana, prije svega u BiH i na Kosovu i Metohiji, ali i situacija u vezi sa Ukrajinom, tjeraju zapadne "dobročinitelje" i "usrećitelje" da ih što prije okončaju, kako "veliki Rusi" ne bi bili u prilici da pomognu "malim Rusima" - Srbima.

Prema njegovim riječima, glavni kreatori takve naopake zapadne politike gotovo uvijek su bili Englezi, kao i da se pod izgovorom kako je BiH nestabilna i nesigurna zbog srpskog elementa koji je navodno produžena ruska ruka, pokušava promijeniti i nametnuti mnogo toga u BiH.

On smatra da vlasti Republike Srpske imaju samo jedan pravac, da nastave da insistiraju na Dejtonskom sporazumu kojeg uporno osporavaju neki na zapadu i političari iz Sarajeva, kao i na srpskom jedinstvu koje je potrebnije više nego ikada.

- Vremena su teška i treba istrajati na suverenosti iskaza vlastitog mišljenja u okvirima koje daje Dejtonski mirovni sporazum. Ne treba se miješati u odnose velikih, neutralnost po svaku cijenu, ali treba biti i istrajan u odbrani nacionalnih interesa - istakao je Mučibabić.

Mučibabić je naveo da je izborna utakmica za vlast zamaglila mnoge interese Srpske, jer su pojedine partije u prvi plan stavile samo stranačke interese, što može biti velika opasnost.

Komentarišući poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zemljama Kvinte da prestanu da se igraju sa Kosovom, navodeći da se "nešto sprema 1. oktobra", Mučibabić je rekao da je dijalog Prištine i Beograda doveden do kraja, a zapadnim zemljama nije u interesu da ovo pitanje bude riješeno, pogotovo ukoliko bi ono bilo u skladu sa srpskim interesima.

- Njihov krajnji cilj je stvaranje nezavisnog Kosova u kojem će imati svoje vojne baze. Kao i u slučaju BiH, i tu se vatra može vrlo brzo rasplamsati. Ukoliko to nekome iz zapadne Evrope bude odgovaralo, do toga će i doći - zaključio je Mučibabić.