latinica  ћирилица
01/07/2022 |  10:22 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Milunović: Obilježavanje godišnjica dva velika srpska stradanja u 20. vijeku (VIDEO)

U Bratuncu će sutra biti obilježeno 30 godina od stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču, a u nedjelju, 3. jula, na Mrakovici 80 godina od bitke na Kozari - izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je naglasio da su to dva velika srpska stradanja u prošlom vijeku.

- Za zločine nad Srbima u Podrinju odgovoran je muslimanski ratni komandant Naser Orić iako za to nije odgovorao. Horde Nasera Orića harale su Podrinjem sve do sredine januara 1993. godine i do tog perioda ubijeno je oko 2.000 Srba. Komandna odgovornost i sudske presude Haškog tribunala i Suda BiH rezervisana je isključivo za Srbe, ali ne i za pripadnike druga dva naroda - poručio je Milunović.

Milunović je istakao da je to Vlada Republike Srpske ustanovila kao događaj od republičkog značaja da se pominje, odaje pomen žrtvama i ne zaboravi šta se desilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milunović je rekao da su rezultat zločina muslimanskih snaga za uži dio Podrinja i Birča 2.643 poginula, od čega 402 civila.

- Na spomeniku u Kravicama zapisano je da je u širem području Podrinja i Birča ubijeno 3.267 srpskih vojnika i civila - rekao je Milunović.

Na Mrakovici će u nedjelju, 3. jula biti obilježeno 80 godina od bitke na Kozari, čime se, kako je istakao Milunović, veliko stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu ne zaboravlja.

- Na tom prostoru je počinjen genocid nad Srbima, veliko stradanje i egzodus. Njemačka je tada angažovala 11.000 vojnika Vermahta i 21.000 pripadnika ustaško-domobranskih snaga, dok se na drugoj strani nalazio partizanski odred od 3.500 boraca. Spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela na Kozari i Potkozarju, a prema podacima fašista bilo je zarobljeno 68.600 Srba sa Kozare među kojima 23.858 djece - izjavio je Milunović.

Milunović je naglasio da su ustaše većinu zarobljenika pobili.

- Na spomeniku na Kozari stoji nepotpuni spisak od 33.398 ubijenih Kozarčana. Samo u logoru Јasenovac ubijeno je 19.432 djece sa Kozare - rekao je Milunović.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će povodom obilježavanja 30 godina od stradanja Srba u Podrinju na Gradskom groblju u Bratuncu u 10.30 časova Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiti parastos uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i sveštestva SPC.

- Zatim će na spomen-krst biti položeni vijenci i cvijeće od najviših predstavnika institucija Republike Srpske i Srbije - rekao je Graonić.

Program će biti nastavljen na trgu u Bratuncu gdje je u 12.00 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, kao i umjetnički program.

Kada je riječ o obilježavanju 80 godina od bitke na Kozari, Graonić je rekao da je u 9.30 časova planiran prijem zvanica u vili Mrakovica, a u 10.15 časova parastos kod spomen-krsta.

Polaganje vijenaca i cvijeća planirano je u 11.00 časova na centralnom spomeniku, a u 11.30 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje 80 godina od bitke na Kozari organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i Srbije.