latinica  ћирилица
01/07/2022 |  10:30 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Od početka rata oskrnavljeno ili srušeno oko 1.100 pravoslavnih grobalja

Na području Federacije BiH oko 1.100 pravoslavnih grobalja je porušeno ili oskrnavljeno od početka rata do danas, a sve s ciljem da se srpski narod zaplaši i da više ni ne posjećuje grobove svojih najmilijih, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je rekao da se Srbima u FBiH, kojih je na tom području 1991. godine živjelo 542.000, uskraćuju osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom FBiH, kao što su pravo na izražavanje religije, vjerovanja, okupljanja i pravo da svoju slobodu religije deklarišu na bilo kojem mjestu.

Prema njegovim riječima, u FBiH prema raspoloživim podacima prije su bila 2.554 naselja sa srpskom većinom, od kojih se u oko 1.000 nalazila pravoslavna bogomolja, groblje ili drugi oblik pravoslavnog izražavanja.

- Ovdje je problem u tome što je od 1992. godine došlo do skrnavljenja rušenja i na drugi način uklanjanja pravoslavnih obilježja. Situacija je takva da i danas na teritoriji FBiH imamo neobnovljene crkve koje nisu bile u zoni borbenih dejstava - naveo je Radanović.

Kao primjer, Radanović je naveo crkvu u selu Vrelo kod Cazina, u kojem je živjelo oko 45 odsto Srba, koja je zapaljena i nikada nije obnovljena, a nalazila se daleko od borbene linije.

- Skoro je u selu Maoča kod Brčkog, naseljenog vehabijama, srušeno pravoslavno groblje, a u FBiH je sve teže naći pravoslavno groblje koje nije oskrnavljeno. Samo na području Zenice se nalazilo 14 naseljenih mjesta sa srpskom većinom, i u većini njih su rušena ili srnavljena groblja, bogomolje ili druga pravoslavna obilježja koja su svjedočila o životu srpskog pravoslavnog naroda na tom području -  ukazao je Radanović.

Radanović je podsjetio da su cijelom dolinom Bosne od Sarajeva, preko Visokog, Kaknja, Breze. Busovače i Zenice masovno rušena i skrnavljena groblja i pravoslavna obilježja, a sve s ciljem da se pravoslavni narod koji je živio u FBiH zaplaši i ne dolazi više ni na groblje.

- Potpuno je jasno da oni idu sa konceptom koji će ukloniti pravoslavna obilježja iz FBiH. Po mom mišljenju taj koncept nije velikobošnjačka politika, nego je cilj da se u BiH napravi bošnjakistan po uzoru na slične muslimanske zemlje - upozorio je Radanović.

U prilog tome, tvrdi Radanović, ide i činjenica da nikada niko nije kažnjen za ova djela.