latinica  ћирилица
01/07/2022 |  10:45 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Brnabić: Međunarodna zajednica se ponaša nefer i licemjerno

Premijer Srbije Ana Brnabić je rekla da se Srbija ne ponaša licemjerno ni prema kome i da jedina poštuje međunarodno pravo i njegove principe, dok se međunarodna zajednica prema ovoj zemlji ponaša nefer i licemjerno.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

- Svi vide na dijelu to licemjerje međunarodne zajednice - rekla je ona, navodeći da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno imao oštro obraćanje nakon najnovije odluke Prištine da ne priznaje srpske lične karte i tablice, kada je, takođe, ukazao na licemjerje Brisela i Zapada.

Brnabićeva je navela da se svi pozivaju na rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, a kada "dođe" do Srbije i Rezolucije 1244, niko je ne pominje kao da ne postoji, zato što su najveći dio zapadnih zemlja, sve zemlje Kvinte i G7, prekršile tu rezoluciju 1244, što predstavlja licemjeran odnos.

Ona je istakla za TV Prva da se Zapad ne može "busati u grudi" i pričati o osnovnom principu međunarodnog prava, nepovredivosti teritorijalnog integriteta međunarodno priznate države, a da ne kaže da su u slučaju Srbije napravili grešku, jer ga nisu poštovali, niti ga danas poštuju.

- Srbija se ne ponaša licemjerno ni prema kome, jedina poštuje međunarodno pravo i principe međunarodnog prava. Teritorijalni integritet međunarodno priznatih država je nepovrediv i Srbije i Ukrajine. Ne može biti drugačije u slučaju Ukrajine i Srbije ili SAD ili bilo koje druge zemlje - istakla je ona.

Što se tiče najnovijih odluka Prištine o tablicama i ličnim kartama iz Srbije, Brnabićeva je ocijenila da to Srbiju stavlja u izuzetno kompleksnu situaciju, a posebno Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ona je rekla da izjava portparola EU Petera Stana da Priština ima pravo da ukine srpske "KM" tablice, a da nijednom rječju ne pomene potrebu osnivanja zajednice srpskih opština, govori da im je važno da ponovo stanu iza Prištine "njihovog čeda" i podrže sve što radi.

Ona je ponovila da je suština Briselskog sporazuma, koji sadrži 15 tačaka, formiranje zajednice srpskih opština, te dodala da se ni u jednoj tački ne pominju tablice, što pokazuje nefer, odvratan i licemjeran odnos prema Srbiji.

Kada je riječ o proteklom susretu sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, Brnabićeva je rekla da je susret bio odličan i da ostaje da se vidi da li je to bio istorijski pomak i da li su Srbija i Crna Gora uspjele da resetuju svoje odnose, što je njihova želja.

Brnabićeva je rekla da je iskrena namjera Srbije da ima najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i da joj je drago da čuje to isto od Abazovića, kao i da je Srbija već uradila sve za uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Crnom Gorom, a ostaje da to isto uradi i Crna Gora.

Ona navodi da je Abazović imao jako dobar i konstruktivan sastanak i sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i da je prihvaćen nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Brnabićeva je podsjetila da Srbija i Crna Gora imaju mnogo otvorenih pitanja, od protjerivanja ambasadora Srbije, do ponovnog usvajanja rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, što je bilo nepotrebno, jer je postojala i ranije, pa je djelovalo kao namjerno guranje "prsta u oko" Srbiji i Srbima.

Ona je navela da Crna Gora ozbiljno razmatra da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan", u kojoj su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, ali da je to njihova suverena odluka.

Brnabićeva je rekla da Srbija nikada u istoriji nije imala bolje odnose sa susjedima, te podsjetila na odnose sa Mađarskom, Albanijom sa kojom ima samo jedno otvoreno pitanje - Kosovo i Metohija.