latinica  ћирилица
01/07/2022 |  11:35 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Rusija: Članice Alijanse spremne da izvršavaju naređenja Vašingtona

Novi Strateški koncept NATO-a koji je usvojen na Samitu Alijanse u Madridu pokazuje da će članice tog saveza biti spremne da djeluju po naređenjima SAD, izjavio je ambasador Rusije u Španiji Јurij Korčagin.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

On je za TASS rekao da pseudo-liberalna retorika nije uspjela da zamaskira ambiciju NATO-a da monopolizuje međunarodnu bezbjednost i pretvori ju u "bezbjednost Alijanse".

- Linije razdvajanja po sistemu "mi protiv njih" i volja članica da dobijaju naređenja od gospodara SAD, kako bi se neutralizovala globalna multipolarnost i oživio unipolarni svjetski poredak, mogu da se gledaju kao novi strateški koncept koji je usvojen na samitu - istakao je Korčagin.

Korčagin je naglasio da je eskaliranje tenzija između Zapada i Moskve bilo motiv za označavanje Rusije kao najveće i najdirektnije prijetnje po bezbjednost Alijanse, kao i po mir i stabilnost cijelog evro-atlantskog regiona.

Prema njegovim riječima, dok pomenuti vojni blok, koji predvode SAD, dosta priča o slobodi da bira svoje saveznike, u svojoj strategiji isto vrijeme podiže uzbunu zbog produbljavanja strateškog partnerstva Rusije i Kine.

- U ovom dokumentu ima mnogo primjera takvih arogantnih stavova prema nacionalnim interesima drugih zemalja. Njihova ideologija je 'zavadi pa vladaj', ali to nije prikladno za multipolarni svijet - naglasio je Korčagin.

Lideri članica NATO-a održali su samit u Madridu, koji je trajao od utorka, 28. juna, do juče. Učesnici su se saglasili u vezi sa novim strateškim konceptom koji se smatra svojevrsnom mapom Alijanse za sljedeću deceniju.

Rusija je u dokumentu označena kao "najveća prijetnja", a NATO se prvi put osvrnuo na Kinu, koju su lideri Alijanse nazvali "sistematskim izazovom i konkurencijom"