latinica  ћирилица
01/07/2022 |  15:17 ⇒ 15:17 | Autor: TANЈUG

Hrvatski Sabor ukinuo imunitet Borisu Miloševiću

Hrvatski sabor ukinuo je danas imunitet poslaniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Borisu Miloševiću zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo podstrekivanje na zloupotrebu položaja i ovlašćenja.
Boris Milošević (Foto: EPA-EFE/MIRO LELAS) -
Boris Milošević (Foto: EPA-EFE/MIRO LELAS)

Sabor je Miloševiću, bivšem potpredsjedniku vlade iz srpske manjinske zajednice, ukinuo imunitet na prijedlog Mandatno-imunitetne komisije, a na zahtjev Državnog tužilaštva, prenosi Hina.

Sabor je odluku donio jednoglasno, a glasanju je prethodilo obraćanje poslanice Mosta Marije Selak Raspudić, koja je rekla da je Miloševiću već presudila vlada na čelu sa Andrejom Plenkovićem kada je odlučila da ga "katapultira" iz Vlade u Sabor jer, kako tvrdi, on ne zadovoljava moralne i političke kriterijume za Vladu.

- Šalje se poruka da oni koji nisu dovoljno dobri za Vladu jer su pod sumnjom za korupciju dovoljno dobri za Hrvatski sabor - rekla je Selak Raspudić i upitala da li je Sabor "garaža za potrošene političare".

Branko Bačić iz HDZ nazvao je neprimjerenim i nekorektnim njeno istupanje.

- Na Miloševiću kao osobi je da sam izabere način kako će dokazivati svoju nevinost, mi kolege u Saboru ne bi trebalo da prosuđujemo niti da utičemo na rad pravosuđa i nekoga da unaprijed proglašavaju krivim - rekao je Bačić.

Predsjednik Sabora Gordan Јandroković dodao je da Milošević ima svoj mandat i da s njim može da radi šta hoće.

- Niste Vi ti koji ćete određivati šta će neko od poslanika da čini - poručio je Јandroković poslanici Mosta i podsjetio na neke ranije slučajeve kada su ljudi unaprijed osuđivani, a na kraju bili proglašeni nevinima.

Mandatno-imunitetski odbor hrvatskog Sabora ukinuo je 21. juna imunitet Miloševiću i dao odobrenje za vođenje krivičnog postupka protiv njega.

Ukidanje imuniteta Miloševiću prethodno je zatražilo Državno tužilaštvo, koje je protiv njega u martu pokrenulo istragu zbog podsticanja na korupciju, odnosno nezakonitu dodjelu državnih subvencija u slucaju pokrenutom nakon hapšenja ministra Darka Horvata.

Kako je ranije najavljivano, nakon glasanja u Saboru, Milošević bi trebalo da bude ispitan u Uskoku, koji zatim treba da odluči o podizanju optužnice.

Miloševićev advokat Anto Nobilo ranije je isticao da se njegov klijent ne osjeća krivim i da nije ušao u kazneno-pravnu zonu, jer se zalagao za birace koji su ga izabrali.