latinica  ћирилица
01/07/2022 |  16:40 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Dodik: Ako biramo između toga da izgubimo Srpsku da bi bili u EU - biramo Srpsku (VIDEO)

Centralizacija BiH kroz evropski put BiH neće proći. Ako nas tjerate da biramo između toga da izgubimo Republiku Srpsku da bi bili u Evropskoj uniji, mi ćemo birati Srpsku - poručio je Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Želim da potvrdom da je naše političko opredjeljenje članstvo i kretanje ka Evropskoj uniji, ali i apel Evrpskoj komisiji da sa više pažnje pristupe BiH i da nam daju ipak neke realno provodive preporuke koje se mogu ispuniti.

Podsjetio je da je EU predlagao prije 10 - 15 godina da BiH dobije kandidatski status i dodao da smatra da je entuzijazam za ulazak BiH u Evropsku uniju značajno splasnuo.

 

- Evropa je bila nepravedna prema BiH postavljajući uslove za koje je sama smatrala pogotovo Evropska komisija, da je veoma teško ispuniti, pogotovo ovih 14 prioriteta koju su sada postavljeni i tačno se zna da za nekoliko tih prioriteta nema saglasnosti da može da se postigne dogovor - istakao je Dodik.

S druge strane, kaže Dodik, veoma je pogrešno od Evropske komisije što je počela u okviru tih 14 prioriteta da izdvaja samo one koje ona misli, ili ljudi iz Sarajeva misle, da treba da se uradi.

- To su oni koji dodatno centralizuju BiH, a ne rješavaju pitanje za koje smo mi zainteresovani, npr. pitanje visokog predstavnika, sudija Ustavnog suda BiH, stranaca koji se više ne bave samo zakonima nego i političkim dokumentima - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da će prisustvovati novom sastanku u Briselu, koji bi trebao biti održan u srijedu, 6. jula, i koji bi trebao da se tiče nastavka pregovora o evropskom putu BiH.