latinica  ћирилица
01/07/2022 |  17:12 | Autor: SRNA

Lučić posjetio porodicu srpskih povratnika i crkvu u Visokom

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić posjetio je danas u Visokom srpsku porodicu Ferzanović koja proizvodi organsku hranu, ljekovito bilje i začine, te Crkvu Svetog Prokopija, čija je obnova u toku i za koju su ovo ministarstvo i grad Visoko izdvojili znatna sredstva jer je riječ o nacionalnom spomeniku BiH.
Ministar Lučić u Visokom - Foto: SRNA
Ministar Lučić u VisokomFoto: SRNA

Lučić je istakao da porodica Vladimira Ferzanovića radi i živi od poljoprivrede i uspješna je, obrađuje četiri dunuma zemlje, od kojih je oko 1.000 metara kvadratnih pod plastenicima.

On je naglasio da je danas razgovarao i sa gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem i da je, između ostalog, bilo riječi o nedavnom ubistvu srpske povratnice Nade Radulović.

- Apelujem i ovom prilikom da se ovakvi slučajevi razriješe i da se ne dešavaju jer je malo srpskih povratnika na području Federacije BiH, pa je samim tim i njihov povratak i opstanak ugrožen - rekao je Lučić.

Lučić je posjetio i srpsku Crkvu Svetog Prokopija, prilikom čega je napomenuo da je kao ministar znatnim sredstvima pomogao u obnovi ovog starog hrama.

- Nadam se da i u narednom periodu neće izostati pomoć i da će se istrajati u obnovi jer je ova crkva proglašena nacionalnim spomenikom, a tu se okupljaju i povratnici i vjernici - napomenuo je Lučić.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić rekao je da je Crkva Svetog Prokopija nacionalni spomenik BiH koji je od strateške važnosti za BiH i lokalnu zajednicu i u koji su u proteklom periodu uložena znatna sredstva.

On je podsjetio da su i prije toga, kada je bio premijer Zeničko-dobojskog kantona, takođe, uspjeli da obezbijede sredstva.

- U Visoko dolazi veliki broj turista koji žele da posjete i ovo zdanje - napomenuo je Ganić.

Osvrćući se na nedavno ubistvo srpske povratnice, Ganić je naglasio da je počinilac uhapšen i da je ubistvo rasvijetljeno u velikoj mjeri.

- U Visokom vlada mir, sloga i zajedništvo, pa možemo reći da nema problema na nacionalnoj osnovi i nije konstatovan nijedan problem tog tipa - ocijenio je Ganić.

Sveštenici Crkve Svetog Prokopija, koja je sagrađena 1857. godine na temeljima srpske škole, izrazili su veliku zahvalnost Lučiću i Ganiću što su prepoznali važnost ovog zdanja, te poručili da se nadaju da će istrajati u obnovi jer je riječ o nacionalnom spomeniku pod zaštitom.