latinica  ћирилица
01/07/2022 |  17:38 ⇒ 02/07/2022 | 07:40 | Autor: RTRS

U Srpskoj počela upotreba turističkih vaučera (VIDEO)

Građani od danas pa do 30. oktobra mogu da koriste turističke vaučere u Republici Srpskoj. Vrijednost vaučera je 100 maraka i može se koristiti za plaćanje usluge smještaja bez obzira na vrijednost izvršene usluge. Korisnik vaučera je svaki punoljetni građanin Republike Srpske, kao i građanin sa prebivalištem u Brčko Distriktu koji posjeduje državljanstvo Republike Srpske, bez obzira na visinu ličnih primanja.
Banja Vrućica - Foto: RTRS
Banja VrućicaFoto: RTRS

Raste interes građana za korišćenje turističkih vaučera u domaćim turističkim centrima. Razlog su i sve veće cijene ljetovanja van zemlje.

Banje već imaju dobra iskustva s vaučerima, jer su im povećali broj domaćih gostiju.

Vrijednost vaučera ostala je ista - 100 konvertibilnih maraka, a mogu se iskoristiti za minimum dva noćenja. Ako se ide u paru minimum su tri noćenja, a ako se ide u grupi to onda zahtjeva i angažman turističke agencije.

Vaučer je moguće iskoristiti isključivo van mjesta prebivališta i lice na čije ime vaučer glasi. Može se plaćati samo usluga smještaja koja uključuje noćenje sa doručkom.

Poslovni subjekti koji su i ove godine željeli da učestvuju u projektu turističkih vaučera morali su da ispune određene uslove, kao što su plaćeni porezi i doprinosi i četiri zaposlena radnika. Radi jednostavnije procedure izmijenjena je usluga aplikacije e-vaučeri.

- Građani neće morati kao u prethodnom periodu prvo da rezervišu smještaj pa onda da zatraže vaučer. Sada će to sve završavati na mjestu gdje žele da svoj vaučer iskoriste - izjavila je Suzana gašić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Važno je da stvaramo naviku kod naših stanovnika da bar jedan dio odmora, ako ne sav, provedu u Srpskoj, kažu turistički radnici iz Trebinja. Upravo je tamo i na Јahorini prošle godine iskorišćeno najviše vaučera.

- Turistički vaučeri su se pokazali kao jako efikasni, a evo pozitivno su ocijenjeni od svih aktera turističke industrije, jer se i kod nas znatno povećao domaći promet - naglasila je Mirjana Putica, direktorka Turističke organizacije Trebinje.

Možda i ne znamo koliko i kakvih prirodnih bogatstava ima Republika Srpska. Prilika je da to istražimo ovog ljeta uz olakšice koje donose turistički vaučeri.