latinica  ћирилица
01/07/2022 |  19:31 | Autor: TANЈUG

Rama: Albanija predlaže pomorsku bazu NATO u Draču

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je Albanija pozvala NATO da učestvuje u sufinansiranju vojnog dijela nove luke u Draču, odnosno postavljanje pomorske baze vojnog saveza u toj luci.
Edi Rama (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Edi Rama (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Rama je na konferenciji za novinare u Tirani govorio o dešavanjima na samitu NATO u Madridu, ističući da je tamo iznio detalje o izgradnji pomenute luke, prenosi agencija Anadolija.

- Na samitu smo razgovarali o našem projektu i uskoro vjerujem da ćemo se vratiti u Brisel radi nastavka pregovora o prijedlogu koji je izazvao, ne samo interesovanje već i želju za produbljivanjem razgovora o postavljanju pomorske baze NATO-a u novoj luci u kojoj se, osim komercijalnog i trgovinskog dijela, očekuje i vojni - rekao je Rama.

Dodao je da će uskoro o ovom pitanju održati poseban sastanak sa kompletnim albanskim ekspertskim timom i sa stručnjacima alijanse, kako bi se detaljno predstavio projekat i nastavilo dalje sa razgovorima.

- Trenutno se u Kučovi gradi taktička vazdušna baza NATO-a, to je u potpunosti inostrano finansiranje, dok ćemo za luku u Draču, naravno, sami finansirati ceo komercijalni deo i pozvali smo NATO da učestvuje u finansiranju vojnog dijela. Ako to ostvarimo, to će biti nešto što ima izuzetnu stratešku vrednost za Albaniju, ali i za sam NATO savez - rekao je Rama.

U Albaniji postoji nekoliko vojnih kompleksa naslijeđenih iz komunističkog perioda, a posljednjih godina ponovo je u fokusu baza Kučova, koja će biti unaprijeđena u prvu vazdušnu bazu NATO na Zapadnom Balkanu, navodi agencija.