latinica  ћирилица
01/07/2022 |  22:00 ⇒ 22:05 | Autor: SRNA

Prijem povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Јapana

U rezidenciji ambasadora Јapana u Beogradu Kacamuta Takahika održan je prijem povodom obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, kojem su prisustvovali predsjednik i premijer Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.
Prijem u rezidenciji ambasadora Јapana u Beogradu (Foto: instagram.com/anabrnabic) -
Prijem u rezidenciji ambasadora Јapana u Beogradu (Foto: instagram.com/anabrnabic)

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo što Srbija i Јapan obilježavaju veliki jubilej u svojim odnosima, 140 godina prijateljskih, političkih, društvenih i ekonomskih veza dva naroda, to jest od prve diplomatske prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine.

Ona je poručila da nema mnogo zemalja u svijetu koje se mogu pohvaliti kontaktima i saradnjom koju su Srbija i Јapan imali još krajem 19. i početkom 20. vijeka.

      View this post on Instagram

A post shared by Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)

- Ponosna sam što se ukupna bilateralna saradnja naše dve zemlje uspešno razvija u brojnim oblastima - istakla je Brnabićeva i rekla da je ponosna što su neke od najuglednijih japanskih kompanija prepoznale komparativne prednosti poslovanja u Srbiji.

Ambasador Јapana izrazio je poštovanje prema cijelom srpskom narodu i njegovim precima koji su dali ogroman doprinos u unapređenju odnosa sa Јapanom.

Takahiko je rekao da je sastanak bivšeg premijera Šinza Abea i predsjednika Vučića u Beogradu 2018. godine trasirao put daljem jačanju partnerske i bilateralne saradnje na regionalnom i međunarodnom planu, prenose beogradski mediji.

Srbija i Јapan su 14. juna u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu obilježili 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje izložbom arhivske građe i izdavanjem poštanskih markica.