latinica  ћирилица
01/07/2022 |  22:43 | Autor: SRNA

Prijedor: Završen međunarodni festival folklora "Kozarsko kolo"

U Prijedoru je završen Međunarodni festival folklora "Kozarsko kolo" koji je u proteklih pet dana okupio oko 600 učesnika i kulturno-umjetnička društva iz Meksika, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.
Prijedor: Završen međunarodni festival folklora "Kozarsko kolo" - Foto: SRNA
Prijedor: Završen međunarodni festival folklora "Kozarsko kolo"Foto: SRNA

Festival je u Prijedoru organizovan pod okriljem Svjetske asocijacije organizatora folklornih festivala /CIOF/, koja je partnerska organizacija Uneska.

Član Upravnog odbora CIOF-a BiH Stana Nagradić rekla je novinarima da je festival "Kozarsko kolo" jedan od veoma važnih festivala samim tim što je u kalendaru CIOF-a.

- Festival je, da bi bio u tom kalendaru, dužan da ispoštuje veoma zahtjevna pravila CIOF-a kao što su broj društava učesnika, broj dana trajanja, organizovanje raznih kulturnih sadržaja, segmenata iz tradicije i običaja i slično - navela je Nagradićeva.

Domaćin i organizator festivala bilo je Udruženje za očuvanje tradicije koje je organizovalo 25 različitih prgorama u gradu.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz rekao je novinarima da su se maksimalno potrudili da gostima prikažu koje su prednosti Prijedora i da ovaj grad može biti odlično mjesto za život i razvoj kulture, te njegovanje tradicionalnih vrijednosti građana koji u njemu žive.

- Sve što se ovdje dešavalo pratila je komisija i ocjena o ovom festivalu ide u neke svjetske krugove. Mi ćemo nakon nekoliko mjeseci dobiti ocjenu, bićemo ocijenjeni mi kao organizatori i svi učesnici. Festival nije i ne može biti takmičarskog karaktera, ali ima ocjene da bi mogao ispuniti određene kriterijume i da bi jednog dana došao u sam vrh svjetskih festivala - istakao je Šormaz.

Međunarodni festival folklora "Kozarsko kolo" u Prijedoru organizovan je treći put.