latinica  ћирилица
02/07/2022 |  08:13 ⇒ 14:59 | Autor: SRNA

Na Velebitu obilježavanje Dana sjećanja na Јadovno

Parastos jadovničkim žrtvama biće služen danas kod Šaranove jame na Velebitu, povodom obilježavanja Dana sjećanja na Јadovno 1941. godine kada je u tom kompleksu logora za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Јevreja.
Јadavono - Foto: RTRS
ЈadavonoFoto: RTRS

Biće služen parastos kod Šaranove jame, a nakon kraćih obraćanja učesnici molitvenog okupljanja posjetiće mjesto Štikada, gdje će kod Crkve Svetih Petra i Pavla, u kojoj je postradao srpski narod 1941. godine, biti održan čas istorije.

Učesnici molitvenog okupljanja posjetiće krašku jamu Tučić ponor kod Gračaca, gdje će biti osveštan i postavljen Časni krst žrtvama ubijenim u ovoj jami.

Kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Gračacu biti priređeno posluženje za učesnike ovog molitvenog i komemorativnog sabranja, nakon čega je planiran povratak kući.

Organizatori Udruženje "Јadovno 1941" iz Banjaluke očekuju da će Danu sjećanja na Јadovno prisustvovati delegacije zvaničnika Republike Srpske, srpskog naroda u BiH i Srbije, te potomci i poštovaoci žrtava sa područja Srpske, Srbije i regiona.

Udruženje 13. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji će pripadnici obezbjeđivati skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Јadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.