latinica  ћирилица
02/07/2022 |  11:18 | Autor: SRNA

Nešić: Političko Sarajevo da se izjasni da li želi putem gubernije ili putem EU

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je da je tužna realnost zemlje u kojoj se član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović zahvaljuje jednom strancu što nameće zakone, navodeći da su tim ponižene i institucije BiH i vladavina prava i demokratije.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Svako ko ima odgovornosti prema zemlji u kojoj živi i koju vodi, zalagao bi se za njen suverenitet i borio za njene institucije. Apsurdno je da su svima iz SDA usta puna "suverene BiH", a onda traže i pozdravljaju oktroisanje rješenja, umjesto da ulože trud i sami rade na tim pitanjima - naveo je Nešić komentarišući jučerašnji sastanak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sa Kristijanom Šmitom.

On ja naveo da su "suverena BiH" i nametanje zakona dva pojma u koliziji, saopšteno je iz DNS-a.

- Ako je suverena, onda parlament donosi zakone. Ako je kolonija, onda to radi gubernator - istakao je Nešić.

Nešić dodaje da bi DŽaferović trebao da pročita mišljenje Venecijanske komisije o OHR-u i nametanju zakona, gdje piše da demokratski suverenitet zahtijeva da zakone usvaja tijelo koje je narod izabrao i da praksa nametanja zakona ne odgovara demokratskim principima.

On ističe da je tužno da DŽaferović pozdravlja imenovanje novog supervizora za Brčko i da ne zna da je Konačna arbitražna odluka za Brčko implementirana kada je usvojen amandman na Ustav BiH kojim se Brčko definiše kao kondominijum dva entiteta.

- Član Predsjedništva koji želi BiH u EU, pitao bi juče svoje goste zašto do Brčkog prave slučaj kada je BiH ispunila svoje obaveze i implementirala Konačnu arbitražnu odluku. Ne možete pričati o EU kao strateškom cilju a kriti se iza skuta OHR-a, jer ta EU jasno kaže da nema članstva sa OHR-om. EU i OHR ne idu zajedno, pa bi sarajevski političati trebalo da se izjasne kojim putem žele da idu - putem gubernije ili putem EU - kaže Nešić.