latinica  ћирилица
02/07/2022 |  12:02 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Bratunac - mjesto golgote i molitve (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu, gdje je služio parastos za 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču, da je ovo mjesto svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovječanstva.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Patrijarh Porfirije je, nakon parastosa koji je služio na groblju u Bratuncu, poručio da Bog podjednako gleda na svakog čovjeka.

- Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mjesto je svetinja - mjesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mjestu i zaćutimo - rekao je patrijarh srpski.

Njegova svetost je rekao da se u stradanjima odmjerava granica koja dijeli dobro i zlo, te napomenuo da su u ratu svi podjednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a nema dobitnika.

- Ovo mjesto je naša rana, a takvih je mnogo - ukazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da na ovom mjestu treba uputiti molitve za postradale, bez obzira na narode kojem pripadaju, jer su pred Bogom, kako je rekao, svi isti.

Njegova svetost je poručio da je jedino Gospod Bog sudija.

- Ovo je mesto koje možemo nazvati sudištem, po pravima Božijim jer, kako sudimo drugima, onako će se i nama suditi - rekao je patrijarh i naveo da postoje ljudi koji bježe od ovakvih mjesta jer žele da sude.

On je naveo da su ova stradalništva mjesta gdje, kako je rekao, rasuđujemo sami o sebi.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas parastos za stradale Srbe kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju.