latinica  ћирилица
02/07/2022 |  12:42 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Dodik: Neadekvatan tretman prema srpskim žrtvama - nastavak zločina (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Bratuncu da se na području srednjeg Podrinja i Birča u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu desio zločin nad Srbima ne samo u momentu izvršenja, nego i nakon toga, jer su srpske žrtve neadekvatno tretirane.
Bratunac - Milorad Dodik - Foto: RTRS
Bratunac - Milorad DodikFoto: RTRS

- Nijedan sud nije uzeo u obzir činjenicu, pa ni sama istorija da je ovdje stradalo više od 3.500 Srba, djece, žena - rekao je Dodik u Bratuncu, gdje je prisustvovao pomenu svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dodik je istakao da je prostor Birča i srednjeg Podrinja jedno od stradalničkih mjesta i poručio da će Srpska pomagati porodicama stadalih i da će to pamtiti da bi u budućnosti mogla biti ono što hoće.

- Republika Srpska je savjest svih koji su stradali, a imali su ideju i želju da Srpska postoji i opstane, a mi koji danas vodimo Republiku imamo zavjet prema onima koji su stradali da ljubav za Srpsku mora biti još jača i snažnija - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je zahvalan Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju što je danas u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Dodik je dodao da su muslimani skoncetrisani samo na zločine koji su nad njima počinjeni i da je nemoguće da je toliki broj ljudi stradao za samo deset dana 1995. godine na ovom području.

- To nije tako bilo jer se zna da su tamo stradali i Bošnjaci tokom svih ratnih godina, a oni to koncentrišu na samo jednu sedmici i to jasno govori o prevari koja je vidljiva - rekao je Dodik.

On je ponovio da je sa druge strane na ovom prodručju od 1991. do 1995. godine stradalo više od 3.500 Srba i da to pravosuđe BiH i neke institucije smatraju kao normalno.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da je Srpska danas, bez obzira na sve što je izgubila zbog nepravedne centralizacije u BiH, snažan faktor u političko-društvenom životu u BiH.

- Ne odustajemo od Dejtonskog sporazuma i onog što je njegovo slovo i činićemo sve da žrtve koje su pale za Republiku Srpsku ne budu uzaludne - poručio je Dodik.

On je ocijenio da je BiH loše mjesto za Srbe i Republiku Srpsku i da je to jasno.

- Mi smo ovdje zgurani, a to je učinio zapadni faktor koji nastoji da skrajni Republiku Srpsku i da godinama i decenijama skrnavi njena prava i pokušava da joj oduzme ono što joj pripada - dodao je Dodik.

On smatra da se u tome svemu koriste sva sredstva i da sudovi pokušavaju da napišu netačnu istoriju i da ostave u istoriografiji neke kvazičinjenice.