latinica  ћирилица
02/07/2022 |  13:12 ⇒ 13:12 | Autor: TANЈUG

Dramatične posljedice suše u Italiji

Italiju pogađa najgora suša u posljednjih 70 godina, a rijeke u toj zemlji polako presušuju, pri čemu je od januara do maja ove godine palo upola manje kiše nego što je prosjek u tom periodu u zadnjih 30 godina.
Suša u Italiji (Foto: EPA-EFE/Filippo Venezia) -
Suša u Italiji (Foto: EPA-EFE/Filippo Venezia)

Najteže je pogođen region sjevera, a nivo rijeke Po je dramatično opao tako da ona ima 80 posto manje vode u koritu, prenose italijanski mediji.

Poljoprivreda je u alarmantnoj situaciji, pošto su prinosi drastično ugroženi zbog suše.

Među najteže pogođenima su regioni Emilija Romanja i Lombardija gdje je proglašena vanredna situacija, a mnogi regioni se bliže uvođenju te mjere.

 -Ovakva kriza nije zabilježena u istoriji regiona Lombardija - izjavio je visoki lokalni zvaničnik Atilio Fontana.

Mnoge javne česme su zatvorene, u Milanu već sve, a takođe se uvode i zabrane zalivanja povrća i cvijeća u baštama iz vodovoda.

Oskudne padavine nisu, međutim, jedini uzrok scenarija koji sve više zabrinjava, objašnjava Meučo Berseli nadležan za vodoprivredu.

- Riječ je o nečemu što bismo mogli nazvati ''savršenom olujom" - naime, ove zime je količina snijega bila za 70 odsto manja od prosjeka, zatim su uslijedila četiri mjeseca bez kiše i temperature više za tri do četiri stepena od prosječnih za ovaj period godine - objašnjava Berseli.

Situaciju dodatno otežavaju šumski požari, a njihov broj je šestostruko povećan u odnosu na period od prije dvije godine.