latinica  ћирилица
02/07/2022 |  13:52 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Dodik: Mir je zavjet srpskog naroda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Bratuncu da je zavjet srpskog naroda mir i da tamo gdje Srbin nema državu nema ni slobode.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je istakao da su Srbi pristali da budu u dejtonskoj BiH, ali da ta zemlja u razgranatom dejtonskom sistemu nije dobra za Republiku Srpsku.

- BiH može da bude dejtonska, a ako hoćete neku drugu - mi nećemo - poručio je Dodik u obraćanju u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja srpskog naroda u srednjem Podrinju i Birču.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da je Srpska veoma oprezna i odlučna da sačuva dejtonske nadležnosti.

- Ne treba nam evropska BiH ako nije dejtonska i ako nema Republike Srpske - poručio je Dodik.

On je istakao da se Srpska digla i jedina na prostoru BiH može da živi sama.

- Može da ima svoje institucije, teritoriju, narod, demokratske izbore i želi saradnju sa svima, pa i sa muslimanima - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su Srbi "zgurani" u BiH, iako su 9. januara 1992. formirali Republiku Srpsku da bude nezavisna država, ali da ih je kraj rata doveo do toga da uđu u "sklepanu BiH" prema Dejtonskom sporazumu.

- Tamo gdje Srbin nema države nema ni slobode, što se najbolje vidi po statusu našeg naroda u Federaciji BiH - rekao je Dodik i upitao zašto se pokušava nametati Sarajevo kao glavni grad, a to je grad u kojem više nema 150.000 Srba koji su tamo živjeli prije rata.

Dodik je ponovio da je namjera da se stalno servira politička krivica Srba.

- Previše je danas zelenih po Evropi koji nam serviraju nove uzanse s ciljem revizije da oni koji su počinili monstruozne zločine tokom Drugog svjetskog rata, sada dobar narod, a mi stradalnici loš - rekao je Dodik.

On je poručio da Srbe treba pustiti na miru, jer nikoga ne diraju.

- Naš zavjet je mir - rekao je Dodik.