latinica  ћирилица
02/07/2022 |  13:58 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Rankić: Dok se budemo sjećali naših mučenika dotle ćemo i postojati

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić poručio je danas u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču da će Srbi postojati dok god budu njegovali sjećanje na ove mučenike.
Srđan Rankić - Foto: RTRS
Srđan RankićFoto: RTRS

- Što se više budemo sjećali to će nam korijenje biti dublje, životni sokovi jači, dotle će se krošnja našeg naroda razvijati, cvjetati i davati plodove - rekao je Rankić u obraćanju na obilježavanju 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču.

On kaže da ova obilježavanja ne smiju biti stvar slučaja ni stihije i ne smiju zavisiti ni jedne promjenljive ličnosti, niti od spoljašnjih okolnosti.

Rankić je istakao da sjećanje na žrtve srednjeg Podrinja i Birča mora biti osigurano od svih vjetometina ovog promjenljivog svijeta i dodao da zbog toga u Bratuncu planiraju izgradnju Spomen-hrama sa svim pratećim sadržajima, čije bi mjesto bilo u srcu grada, gdje je i mjesto svih onih u čiju se slavu podiže.

- Time bismo sačuvali svoju prošlost, ali i budućnost svoje djece. Taj hram će biti zavjet ove generacije - rekao je Rankić.

On je dodao da to nije projekat jedne ličnosti, jednog grada ili načelnika, već svih.

- Siguran sam da će taj hram biti izvor još većeg ponosa i radosti, prava slika sloge i vaskrsa srpskog naroda srednjeg Podrinja i Birča. Tuga i bol, ponos i radost na sve smo spremni. Srbin je dovoljno veliki i dovoljno širok da u svojim grudima čuva svu tragiku i svu radost života - rekao je Rankić.

On je istakao da je Srba bilo Podrinju i Birču i biće ih i dalje.

- Mi smo ovdje svoji na svome i odlučni smo da to tako i ostane. Neka i ovo okupljanje i obilježavanje bude čvrst dokaz ove naše rješenosti - rekao je Rankić.

On je naveo da srpski narod možda nije najbrojniji, nema najjaču vojsku, ni najsavršeniju tehnologju, ali da ni jedan ga narod ne može preteći u ljubavi prema slobodi.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović poručila je danas u Bratuncu da ni nakon 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču nema kazne za počinioce ovih zločina, ali da treba nastaviti borbu za pravdu kako se ovi zločini ne bi ponovili.

Radojka Filipović (Foto: RTRS)

Ona je podsjetila da je na stotine srpskih sela i zaselaka izbrisano sa lica zemlje na području Milića, Vlasenice, Zvornika, Šekovića i Osmaka, te da su se napadi uglavnom vršeni na velike pravoslavne praznike.

- Ni Haški tribunal, a ni domaće pravosuđe nije izreklo niti jednu adekvatnu, pravosnažnu sudsku presudu za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču, što znači da dželate Nasera Orića i njegove saborce ovozemaljska kazna ni do danas nije stigla - rekla je Filipovićeva.

Ona je poručila da svi treba da budu jedinstveni u očuvanju Republike Srpske, jer je ona garant slobode i opstanka Srba na ovim prostorima.

U Bratuncu je danas obilježeno 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.