latinica  ћирилица
02/07/2022 |  14:33 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Ispraćena djeca sa Kosmeta nakon sedmodnevnog boravka u Srpskoj (VIDEO)

Iz Bijeljine je danas ispraćen 341 osnovac sa Kosova i Metohije, koji su sedam dana boravili kod svojih vršnjaka u 13 opština i gradova širom Republike Srpske.
Ispraćaj djece sa Kosova i Metohije - Foto: SRNA
Ispraćaj djece sa Kosova i MetohijeFoto: SRNA

Projekat "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji je realizovan deseti put, stvorio je neraskidiva prijateljstva i bratimljenje opština iz Srpske i sa Kosmeta.

Zagrljaji, suze i čvrsto obećanje da će se vidjeti ponovo-tako su se danas rastala djeca sa Kosova i Metohije sa svojim domaćinima iz Srpske.

Antonini Pavlović iz Goraždevca rekla je da joj je ovo drugi put da dolazi u Bijeljini.

- Predivni su ljudi i sedam dana mi je tako brzo preletjelo. Imam osjećaj da sam tek stigla, a ne da se rastajemo - kaže ona.

Sara Tomašević iz Kosovske Mitrovice navela je da joj je bilo prelijepo i da se nada da ovo nije posljednji put kada dolaze u Srpsku.

Foto: SRNA

Istom se nadaju i njihovi vršnjaci koji su ih ugostili .

- Potrudila sam se da joj pokažem značajna mjesta u Bijeljini i nadam se da ćemo jednog dana opet da se sretnemo, kao i da ću otići ja jednom na Kosovo da se vidimo - kaže Mila Јovičić iz Bijeljine.

Gostoljubivost domaćina koji su ih primili raširenih ruku pamtiće i djeca i nastavnici.

- Djeca su se lijepo družila, razmijenili su brojeve telefona porodice. Dobri ste ljudi,  imate veliko srce - navela je Rajna Debižljević.

Proteklih sedam dana 461 dijete, od Prijedora do Bijeljine uživalo je u onome što nemaju na Kosovu I Metohiji- u slobodi!

Foto: SRNA

- Nema ljepše stvari nego kad djeca sa Kosova I Metohije u Banjaluci pjevaju himnu Republike Srpske, a kad djeca iz Srspke pjevaju kosovske pjesme, to znači da smo jedno i da živimo zajedno. Neka ih Bog čuva - rekao je Milorad Arlov predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Zahvaljujući humanim ljudima, lokalnim zajednicama, školama, najvišim institucijama Republike Srpske ,Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima i Fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine. U proteklih deset godina u 36 gradova i opština Srpske boravilo je više od 5.500 učenika sa Kosova I Metohije u pratnji 660 prosvjetnih radnika .