latinica  ћирилица
02/07/2022 |  15:49 | Autor: TANЈUG

Hamburg uvodi ograničenja za toplu vodu i grijanje

Gradske vlasti Hamburga će uvesti kotrolisanu distribuciju tople vode za privatna domaćinstva i ograničenje maksimalne temperature grijanja stanova, u slučaju akutne nestašice gasa, izjavio je Јens Kerstan, zvaničnik Hamburga zadužen za životnu sredinu.
Voda (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Voda (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa preko gasovoda Sjeverni tok 1, njemačka vlada aktivirala je prošlog mjeseca drugi od ukupno tri nivoa mjera predviđenih hitnim planom u slučaju nestašica gasa, pri čemu bi kao treći nivo bila uvedena ograničenja na potrošnju goriva, prenio je Rojters.

Njemačka vlada je apelovala na građane i kompanije da smanje potrošnju energije i pomognu da se do zime popune skladišta i naprave rezerve gasa, dok istovremeno njemački gradovi razmatraju uvođenje dodatnih mejra u slučaju da dođe do nestašica gasa.

- U slučaju akutne nestašice gasa, topla voda bi mogla biti dostupna samo u određeno doba dana, u hitnim slučajevima - izjavio je Јens Kerstan, zvaničnik Hamburga zadužen za životnu sredinu, prenosi list Velt am zontag.

Kerstan je rekao da bi grad takođe mogao da razmotriti opšte smanjenje maksimalne sobne temperature u toplovodnoj mreži, a prema saveznom planu za hitne situacije, domaćinstva i kritične institucije kao što su bolnice na trećem nivou mjera predviđenih hitnim planom imali bi industrijski prioritet, iako to možda neće biti moguće u cijelom Hamburgu iz tehničkih razloga.

Dok Njemačka nastoji u da u što kraćem periodu pronađe alternativne gasne rute za snabdijevanje, Kerstan je upozorio da će privremeni terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Hamburgu biti u funkciji najranije sredinom sljedeće godine.

- Tokom jula ćemo znati da li je i na kojoj lokaciji moguće uspostaviti privremeni LNG terminal za Hamburg - rekao je on.